102. rocznica urodzin Floriana Marciniaka

Opublikowany w Ulicznik poznański Tagi ,

4 maja 1915 roku we wsi Gorzyce przyszedł na świat Florian Marciniak – pierwszy naczelnik Szarych Szeregów. Pamiętamy go także za wybitne pełnienie funkcji instruktora harcerskiego.

Edukacja i życie zawodowe

W 1927 roku przybył do Poznania i rozpoczął naukę w Gimnazjum im. Jana Kantego. Po zdaniu matury studiował prawo na Poznańskim Uniwersytecie, po czym podjął pracę w Banku Związku Spółek Zarobkowych.

Harcerska posługa
  • funkcja drużynowego 21. Poznańskiej Drużyny Harcerzy im. Tadeusza Rejtana,
  • stanowisko wiceprezesa Akademickiego Koła Harcerskiego im. Heliodora Święcickiego w Poznaniu,
  • stanowisko kierownika Wydziału Młodzieży w Wielkopolskiej Komendzie Chorągwi Harcerzy,
  • stopień harcmistrza w ZHP uzyskany 10 maja 1938 roku,
  • funkcja zastępcy komendanta Harcerskiej Szkoły Instruktorskiej w Górkach Wielkich koło Skoczowa,
  • współorganizator Pogotowia Harcerskiego w Poznaniu (organizowanym przez ZHP wraz z rozpoczęciem II wojny światowej),
  • komendant warszawskiego Wojennego Pogotowia Harcerzy,
  • Naczelnik Harcerzy (od 27 września 1939 roku),
  • twórca, organizator oraz zwierzchnik Szarych Szeregów (twórca zasady „wychowania przez walkę” w ramach programu „Dziś – Jutro – Pojutrze”, zwolennik planowania strategii militarnej harcerstwa).

1. „Całym życiem. Szare Szeregi w relacji naczelnika”, Stanisław Broniewski

Więzienie i śmierć

6 maja 1943 roku został aresztowany przez funkcjonariuszy poznańskiego Gestapo na terenie Warszawy. Był przesłuchiwany na Szucha, skąd został przewieziony do poznańskiego „Fortu VII”  (wtrącony do celi nr 66.). Bezskuteczną próbą odbicia jeńca zajęło się utworzone specjalnie do tej operacji stowarzyszenie „Białej Róży”. 18 lutego 1944 roku trafił do obozu w Żabikowie pod Poznaniem, następnie został przetransportowany do obozu koncentracyjnego w Gross-Rosen. Był to ostatni przystanek przed tragiczną śmiercią, która miała miejsce 20 lub 21 lutego 1944 roku.

Odznaczenia

W dniu 11 listopada 2006 roku, za wybitne zasługi dla Rzeczpospolitej Polskiej został pośmiertnie odznaczony Krzyżem Wielkim Orderu Odrodzenia Polski.

Ulica imienia Floriana Marciniaka

2. GoogleMaps

Ulica Floriana Marciniaka o długości 360 metrów znajduje się na Podolanach w Poznaniu. 10 lutego 1983 roku ulica otrzymała swój obecny patronat.

Bibliografia:

1. swietywojciech.archpoznan.pl/krypta/marciniak.html
  2. pl.wikipedia.org/wiki/Florian_Marciniak

Fotografia:

1. Stanisław Broniewski, Całym życiem. Szare Szeregi w relacji naczelnika, Warszawa 1983,
  2. google.pl/maps/place/Marciniaka,

Grafika: