W 62. rocznicę Poznańskiego Czerwca ’56 wyszliśmy na ulice Poznania

Opublikowany w Z życia Fundacji Tagi ,,

28 czerwca 2018 roku członkowie Semper Fidelis Grupy Rekonstrukcji Cywilno Militarnej i  Fundacji Kochania Poznania wsiedli do poznańskich bimb i przemierzali poznańskie ulice, przypominając o wydarzeniach z Czerwca ’56.

Rekonstruktorzy ucharakteryzowani na postaci wyjęte niczym z pochodu robotniczego, odgrywali scenki i dialogi nawiązujące do historycznego strajku. W trakcie interakcji z przechodniami i pasażerami komunikacji miejskiej rozdawali ulotki z adresem naszej strony, prowadzącym do artykułu edukacyjnego poświęconego Poznańskiemu Czerwcu ’56 (link).

W role uczestników Poznańskiego Czerwca ’56 wcielili się:

• Grzegorz Żurek
  • Sergiusz Myszograj
  • Dominik Korytowski
  • Miłosz Paluszczak
  • Łukasz Waligórski
  • Monika Warchalewska
  • Marcin Nowakowski
  • Małgorzata Pewińska
  • Maciej Czerkawski
  • Adrian Krugiełka
  • Bartłomiej Plewa
  • Aleksandra Matuszak
  • Marcin Wieczorek

W ślad za robotnikami, pielęgniarkami i innymi protestującymi jechało Autopobabci, w roli tajniackiego wozu pracowników UB.

Współpraca

Akcja została zorganizowana przy wsparciu MKP Poznań, ZTM oraz restauracji Projekt Wilson, która ufundowała przepyszny posiłek dla uczestników wydarzenia.

Media o nas

Bardzo dziękujemy mediom, że poświęcili swój czas i zechcieli powiedzieć o naszej akcji! Zawsze można na Was liczyć!

Relacja z wydarzenia:

• Inscenizacja w poznańskich tramwajach: będzie można spotkać robotników z Ceglorza i charakterystyczne sylwetki z 1956 r., e-poznan.pl, link
  • Żywa lekcja historii Poznańskiego Czerwca – rekonstruktorzy z Lubonia przypomnieli kluczowe wydarzenia, Telewizja WTK, link
  • Stop nudnym wykładom z historii!, Radio Poznań, link

Rekonstruktorzy w fotorelacji oficjalnych uroczystości:

• 62. rocznica Czerwca 56. O ideałach Czerwca wciąż pamiętamy!, Głos Wielkopolski, link

Na wydarzeenie zapraszali dziennikarze w :

• Radio Emaus
  • Radio Afera

Relacja w naszych mediach:

Widzieliście nas w innych mediach? Wyślijcie koniecznie link!