Kochamy Poznań

Pod naszym patronatem: Biegi Nocny śladami powstania wielkopolskiego

Tagi ,,,,,

Już 16 listopada br. , w trakcie XXXVIII edycji Biegu Nocnego, poznańscy harcerze i harcerki wyruszą śladami powstania wielkopolskiego. W tym roku wydarzenie zostało objęte naszym patronatem.

Bieg Nocny to największa coroczna impreza harcerska, organizowana w Poznaniu nieprzerwanie od 1980 roku. Jest to gra miejska, w której grupy uczestników poruszają się po punktach wyznaczonych w ważnych dla miasta Poznania miejscach. W tym roku wszystkie trasy prowadzą przez miejsca związane z powstaniem wielkopolskim, dzięki czemu uczestnicy imprezy będą mogli poznawać historię związaną z dążeniem Wielkopolan do odzyskania niepodległości.

W każdym z odwiedzanych punktów harcerze i harcerki otrzymują wskazówki dotyczące kolejnych docelowych miejsc ich wyprawy. Zanim jednak dostaną podpowiedź, muszą wykonać wyznaczone zadanie, takie jak rebus, zagadka, czy odszyfrowanie wiadomości. Uczestnicy mają do wyboru trzy trasy biegu; pierwsza trasa piesza jest przeznaczona dla młodzieży w wieku gimnazjalnym, druga trasa pieszo-biegowa oraz trzecia rowerowa przeznaczone są dla harcerzy, którzy ukończyli 16 lat. Wszyscy, którzy dotrą na metę wyścigu, otrzymają ciepły posiłek oraz miejsce, w którym mogą przenocować do porannego ogłoszenia wyników.

Trzymamy kciuki za wszystkich uczestników biegu i życzymy udanej zabawy!

Organizatorem imprezy jest Hufiec Poznań „Siódemka”

Aktualności oraz szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.bieg-nocny.pl, na facebookowym profilmu Bieg nocny

oraz w wydarzeniu Bieg Nocny śladami Powstania Wielkopolskiego

Fotorelacja zeszłorocznej edycji:

Pierwsza porcja zdjęć z bazy Biegu!Zdjęcia: Dorota Goraj / Zosia Sobota/ Agnieszka ŁajsPS wyniki zostaną opublikowane na stronie jutro w południe ; )

Opublikowany przez Bieg Nocny Niedziela, 19 listopada 2017

Jeszcze więcej zdjęć, jeszcze wspanialszych!Dzięki Marta Sibila 😀

Opublikowany przez Bieg Nocny Środa, 22 listopada 2017

Papusza (Bronisława Wajs) — nowa patronka na poznańskim Strzeszynie Literackim

Papusza (Bronisława Wajs) była cygańską poetką piszącą w języku romskim. Pochodziła z grupy etnicznej Polska Roma (polscy Romowie nizinni). Urodziła się 17 sierpnia 1908 lub 30 maja 1910 w Lublinie, zmarła 8 lutego 1987 w Inowrocławiu. Jej ojciec zmarł na Syberii, a matka – Katarzyna Zielińska – ponownie wyszła za mąż za Jana Wajsa.Czytaj dalej

Nowe patronki na mapie Poznania. Powstanie skwer Trzech Tramwajarek!

Tagi ,,,,

Radni Miasta Poznania jednomyślnie przegłosowali dziś wniosek Fundacji Kochania Poznania o ustanowienie patronatu nad kolejnym jeżyckim skwerem. Skwer Trzech Tramwajarek upamiętni odważne uczestniczki, a zarazem tragiczne ofiary Poznańskiego Czerwca ’56: Helenę Przybyłek, Stanisławę Sobańską oraz Marię Kapturską.

Inauguracja skweru im. Józefa Granatowicza w Poznaniu

Tagi ,,,

24 czerwca 2018 roku, u zbiegu ulicy Poznańskiej i Jeżyckiej  miało miejsce uroczyste otwarcie skweru im. Józefa Granatowicza.

Oficjalna część wydarzenia rozpoczęła się o godz. 9:30. Jako pierwszy głos zabrał Zastępca Prezydenta Miasta Poznania, Maciej Wudarski. Później mogliśmy posłuchać wypowiedzi dyrektor Szpitala Miejskiego im. Raszei, Elżbiety Wrzesińskiej-Żak, inicjatora uhonorowania doktora Granatowicza, Pawła Cieliczko oraz syna doktora Granatowicza, Stefana Granatowicza.Czytaj dalej

Ulica Chwiałkowskiego – podzielmy ja tak…

Tagi ,,

Ulica Chwiałkowskiego… podzielmy ją tak, żeby nas łączyła

Od kilku miesięcy w naszym mieście toczy się dyskusja na temat dekomunizowania patronów ulic, placów i budowli. Przed kilkma dniami tutaj pisałem o planowanej zmianie nazwy ul. 23 Lutego. Największe kontrowersje wzbudził jednak plan usunięcia z przestrzeni miejskiej postaci przedwojennego, komunistycznego aktywisty – Marcina Chwiałkowskiego. Część poznaniaków wie kim był ten człowiek, a zapewne wszyscy wiedzą gdzie jest ulica, której patronuje, bo Chwiałka to popularny kompleks sportowo-rekreacyjny.Czytaj dalej

Pożegnanie placu Stanisława Wyspiańskiego

Plac Wyspiańskiego

Kiedy w 1919 roku polskie władze spolszczały nazwy miejskich ulic i placów, ulice tworzące obszar Johow-Gelände, na którym wzniesiono ponad 30 monumentalnych kamienic, postanowiono ochrzcić nazwiskami polskich malarzy. Trzy główne ulice zyskały patronów w osobach: Jana Matejki, Józefa Chełmońskiego oraz Juliusza Kossaka, natomiast patronami trzech poprzecznych zostali: Artur Grottger, Henryk Siemiradzki i… Stanisław Wyspiański.Czytaj dalej

Czy zamiast ul. 23 Lutego będą dwie nowe ulice?

Tagi ,,

Ustawa o dekomunizacji ulic wchodzi w ostatnią fazę. Jeszcze w grudniu wojewoda wielkopolski podejmie decyzję o nowej nazwie dla dotychczasowej ul. 23 Lutego. Wielu poznaniaków cieszy się z tego, widząc w tej nazwie pamiątkę „wyzwolenia” naszego miasta przez Armię Czerwoną, inni podpisują petycję, by pozostawić jej nazwę, bo symbolizuje zakończenie niemieckiej okupacji i daninę krwi, jaką w lutym złożyli żołnierze walczący o zdobycie cytadeli.