Kochamy Poznań

Strefa Retro – V Piknik Stowarzyszenia Poznańskich Olimpijczyków

Tagi ,

Już w najbliższą sobotę razem z rekonstruktorami Fundacja Kochania Poznania zasiądźcie w szkolnych ławkach i posłuchajcie o edukacji sprzed lat! Weźcie udział w podwórkowych zabawach naszych pradziadków! Sprawdźcie, jak kiedyś wyglądał szpital wojskowy!

Zapraszamy dzieci wraz z opiekunami na niepowtarzalne spotkanie z historią, połączone z licznymi animacjami.

💙 W co dawniej bawiły się dzieci?
💙 Jak wyglądały niegdyś szkoły i zajęcia lekcyjne?
💙 Czym jest powstańczy lazaret?

Odpowiedzi na te pytania czekają przy naszym stanowisku na V Pikniku Poznańskiego Stowarzyszenia Olimpijskiego (brzeg rzeki Warty niedaleko mostu Rocha, za halą sportową Politechniki Poznańskiej).

Do zobaczenia!

💙💙💙

Rekonstruktorzy:

Monika Warchalewska
Łukasz Waligórski
Anna Wilczyńska

Szczególne podziękowania dla IV Szczep Poznań- Wilda za udostępnienie namiotu! ♥

Kochasz Poznań i jego historię? Zagłosuj w plebiscycie BOHATERONY 2019 na naszą fundację!

Tagi ,,

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że Fundacja Kochania Poznania została nominowana do nagrody BOHATERONY 2019 w kategorii organizacja non-profit.

Głosowanie odbywa się na stronie www.bohateron.pl/bohaterony-2019/zaglosuj/

Nominacja została przyznana za działania związane z promocją historii Poznania oraz lokalnego patriotyzmu, które prowadziliśmy w 2018 roku:

• Zakochani w powstaniu – projekt edukacyjny polegający na opowiadaniu o powstaniu wielkopolskim poprzez opowieść epistolarną, której fragmenty ukazywane są cyklicznie w social media. Mecenasem projektu jest Aquanet S.A.
  • Matki Chrzestne Powstania Wielkopolskiego – artykuły, broszury, znaczki i pocztówki – projekt przywracający pamięć o kobietach,które na przełomie XIX i XX wieku wychowały młodych patriotów gotowych walczyć w powstaniu wielkopolskim,
  • Poznański Czerwiec ’56 – upamiętnienie jego bohaterów poprzez nazewnictwo skwerów (skwer dr Józefa Granatowicza, skwer Trzech Tramwajarek), publikacje (Czerwcowe ulice. Ulicznik poznański, Trzy Tramwajarki) oraz happening Bimbą w historię.

Przy okazji prowadzonych projektów mieliśmy zaszczyt współpracować z wieloma wspaniałymi ludźmi, którzy dzielili się z nami swoją pasją oraz wspólnym zamiłowaniem do odkrywania fascynującej historii naszego miasta. Ta nominacja należy także do nich.

Zachęcamy do zagłosowania na naszą fundację w niniejszym plebiscycie. Dzięki głosom mamy szansę otrzymać tę wyjątkową nagrodę, a co za tym idzie, opowiedzieć o naszej lokalnej historii szerszemu gronu publiczności.

Zespół Fundacji Kochania Poznania

Upamiętnienie Konrada Doberschuetza i Aleksandra Ziemkowskiego — bohaterów Poznańskiego Czerwca ’56

Tagi ,,,

18 czerwca 2019 roku złożyliśmy wnioski o uhonorowanie dwóch bohaterów Poznańskiego Czerwca ’56 — Konrada Doberschuetza oraz Aleksandra Ziemkowskiego — dedykowanymi im skwerami w przestrzeni naszego miasta.

Kim byli Ci zasłużeni bohaterowie?

Konrad Doberschuetz był aktywnym uczestnikiem czerwcowego protestu, jednym z najbardziej wnikliwych kronikarzy tego dnia, który pozostawił poruszające opisy, pierwszego antykomunistycznego powstania robotników w bloku sowieckim, którego był naocznym świadkiem.Czytaj dalej

Spotkanie z Anielą Tułodziecką

Tagi ,,,

Dzisiaj, w siedzibie naszej Fundacji, mieliśmy ogromną przyjemność gościć uczniów Szkoła Podstawowa nr 84 im. Tadeusza Kościuszki w Poznaniu, uczestniczących w projekcie „Aniela Tułodziecka — Matka Chrzestna Powstania Wielkopolskiego”.

W ramach wydarzenia dzieci mogły posłuchać prelekcji dr Pawał Cieliczko o życiu i działalności Matek Chrzestnych Powstania Wielkopolskiego oraz Towarzystwa Przyjaciółek Wzajemnego Pouczania się i Opieki nad Dziećmi „Warta”.

Podczas zajęć przeprowadzonych przez Anną Wilczyńską, uczniowie poznali zasady etykiety, ubioru oraz konwenansów z przełomu XVIII I XIX wieku. Dzieci miały okazję także stworzyć stylizację, składającą się z replik kobiecych strojów, wzorowanych na ubiorze z czasów powstańczych.

W projekcie udział biorą Fundacja Kochania Poznania, Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk, Biblioteka Raczyńskich oraz Rada Rodziców szkoły.

Bardzo dziękujemy za zaproszenie do udziału w tej inicjatywie.❤

Zakazana poezja Konrada Doberschuetza

W piątek o godz. 19:40 w TVP 3 Poznań w cyklu Zapomniane historie zostanie wyemitowany dokument pt. Zakazana poezja , poświęcony życiu i twórczości  Konrada Doberschuetza.  Bardzo nas cieszy popularyzacja wiedzy o tym bohaterze Poznańskiego Czerwca ’56. Nasza fundacja dąży do tego, by poznanianki i poznaniacy nie zapomnieli o poecie Doberschuetzu.

• W 2018 roku złożyliśmy wniosek o jego upamiętnienie skwerem przy zbiegu ulic 23 Lutego oraz Nowowiejskiego – link do wniosku
  • Ponadto, jego historia została opowiedziana w wydanej przez nas, wspólnie z Wydawnictwo Druga Strona Poznania, książce „Czerwcowe ulice. Ulicznik poznański”.

Zakazana poezja – zwiastun

Zwiastun filmu "Zakazana poezja" o Konradzie Doberschuetzu zapomnianym poznańskim poecie, który za swoje wiersze rok spędził w więzieniu. KD jest autorem jednego z najważniejszych wierszy o Czerwcu '56 "Śpij spokojnie mój mały chłopczyku. Postać odkryta przez dr Piotr Grzelczak z pewnością zasługuje na upamiętnienie w Poznaniu. Udało nam się również dotrzeć do rodziny Doberschuetza.

Opublikowany przez Zapomniane Historie Środa, 16 stycznia 2019

Zachęcamy do oglądania!

Kobiet nie ma na banknotach… ale są na znaczkach i kartkach okolicznościowych!

Na Poczcie Polskiej można kupić kartki z limitowanej edycji przedstawiające cztery Matki Chrzestnymi Powstania Wielkopolskiego – Anielę Tułodziecką, Helenę Rzepecką, Janinę Omańkowską i Zofię Sokolnicką. Od 27 grudnia 2018 roku, przez 28 dni,  będzie można je ostemplować okolicznościowym datownikiem, przygotowanym specjalnie na te okazję. W ten sposób Fundacja Kochania Poznania świętuje 100. rocznice odzyskania niepodległości, 100, rocznicę Powstania Wielkopolskiego przede wszystkim 100. rocznice wywalczenia przez kobiety praw wyborczych.

Życzenia na Boże Narodzenie 2018

Szanowni Państwo! Drodzy przyjaciele! Miłośnicy Poznania!

Z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia życzymy Państwu zdrowia, szczęścia oraz pomyślności.

Niech najbliższe dni obfitują w chwile przepełnione radością i ciepłem rodzinnym, a nadchodzący 2019 rok upłynie pod hasłem Kochania Poznania!