Kochamy Poznań

Spotkanie z Anielą Tułodziecką

Tagi ,,,

Dzisiaj, w siedzibie naszej Fundacji, mieliśmy ogromną przyjemność gościć uczniów Szkoła Podstawowa nr 84 im. Tadeusza Kościuszki w Poznaniu, uczestniczących w projekcie „Aniela Tułodziecka — Matka Chrzestna Powstania Wielkopolskiego”.

W ramach wydarzenia dzieci mogły posłuchać prelekcji dr Pawał Cieliczko o życiu i działalności Matek Chrzestnych Powstania Wielkopolskiego oraz Towarzystwa Przyjaciółek Wzajemnego Pouczania się i Opieki nad Dziećmi „Warta”.

Podczas zajęć przeprowadzonych przez Anną Wilczyńską, uczniowie poznali zasady etykiety, ubioru oraz konwenansów z przełomu XVIII I XIX wieku. Dzieci miały okazję także stworzyć stylizację, składającą się z replik kobiecych strojów, wzorowanych na ubiorze z czasów powstańczych.

W projekcie udział biorą Fundacja Kochania Poznania, Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk, Biblioteka Raczyńskich oraz Rada Rodziców szkoły.

Bardzo dziękujemy za zaproszenie do udziału w tej inicjatywie.❤

Zakazana poezja Konrada Doberschuetza

W piątek o godz. 19:40 w TVP 3 Poznań w cyklu Zapomniane historie zostanie wyemitowany dokument pt. Zakazana poezja , poświęcony życiu i twórczości  Konrada Doberschuetza.  Bardzo nas cieszy popularyzacja wiedzy o tym bohaterze Poznańskiego Czerwca ’56. Nasza fundacja dąży do tego, by poznanianki i poznaniacy nie zapomnieli o poecie Doberschuetzu.

• W 2018 roku złożyliśmy wniosek o jego upamiętnienie skwerem przy zbiegu ulic 23 Lutego oraz Nowowiejskiego – link do wniosku
  • Ponadto, jego historia została opowiedziana w wydanej przez nas, wspólnie z Wydawnictwo Druga Strona Poznania, książce „Czerwcowe ulice. Ulicznik poznański”.

Zakazana poezja – zwiastun

Zwiastun filmu "Zakazana poezja" o Konradzie Doberschuetzu zapomnianym poznańskim poecie, który za swoje wiersze rok spędził w więzieniu. KD jest autorem jednego z najważniejszych wierszy o Czerwcu '56 "Śpij spokojnie mój mały chłopczyku. Postać odkryta przez dr Piotr Grzelczak z pewnością zasługuje na upamiętnienie w Poznaniu. Udało nam się również dotrzeć do rodziny Doberschuetza.

Opublikowany przez Zapomniane Historie Środa, 16 stycznia 2019

Zachęcamy do oglądania!

Kobiet nie ma na banknotach… ale są na znaczkach i kartkach okolicznościowych!

Na Poczcie Polskiej można kupić kartki z limitowanej edycji przedstawiające cztery Matki Chrzestnymi Powstania Wielkopolskiego – Anielę Tułodziecką, Helenę Rzepecką, Janinę Omańkowską i Zofię Sokolnicką. Od 27 grudnia 2018 roku, przez 28 dni,  będzie można je ostemplować okolicznościowym datownikiem, przygotowanym specjalnie na te okazję. W ten sposób Fundacja Kochania Poznania świętuje 100. rocznice odzyskania niepodległości, 100, rocznicę Powstania Wielkopolskiego przede wszystkim 100. rocznice wywalczenia przez kobiety praw wyborczych.

Życzenia na Boże Narodzenie 2018

Szanowni Państwo! Drodzy przyjaciele! Miłośnicy Poznania!

Z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia życzymy Państwu zdrowia, szczęścia oraz pomyślności.

Niech najbliższe dni obfitują w chwile przepełnione radością i ciepłem rodzinnym, a nadchodzący 2019 rok upłynie pod hasłem Kochania Poznania!

Pod naszym patronatem: Biegi Nocny śladami powstania wielkopolskiego

Tagi ,,,,,

Już 16 listopada br. , w trakcie XXXVIII edycji Biegu Nocnego, poznańscy harcerze i harcerki wyruszą śladami powstania wielkopolskiego. W tym roku wydarzenie zostało objęte naszym patronatem.

Bieg Nocny to największa coroczna impreza harcerska, organizowana w Poznaniu nieprzerwanie od 1980 roku. Jest to gra miejska, w której grupy uczestników poruszają się po punktach wyznaczonych w ważnych dla miasta Poznania miejscach. W tym roku wszystkie trasy prowadzą przez miejsca związane z powstaniem wielkopolskim, dzięki czemu uczestnicy imprezy będą mogli poznawać historię związaną z dążeniem Wielkopolan do odzyskania niepodległości.

W każdym z odwiedzanych punktów harcerze i harcerki otrzymują wskazówki dotyczące kolejnych docelowych miejsc ich wyprawy. Zanim jednak dostaną podpowiedź, muszą wykonać wyznaczone zadanie, takie jak rebus, zagadka, czy odszyfrowanie wiadomości. Uczestnicy mają do wyboru trzy trasy biegu; pierwsza trasa piesza jest przeznaczona dla młodzieży w wieku gimnazjalnym, druga trasa pieszo-biegowa oraz trzecia rowerowa przeznaczone są dla harcerzy, którzy ukończyli 16 lat. Wszyscy, którzy dotrą na metę wyścigu, otrzymają ciepły posiłek oraz miejsce, w którym mogą przenocować do porannego ogłoszenia wyników.

Trzymamy kciuki za wszystkich uczestników biegu i życzymy udanej zabawy!

Organizatorem imprezy jest Hufiec Poznań „Siódemka”

Aktualności oraz szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.bieg-nocny.pl, na facebookowym profilmu Bieg nocny

oraz w wydarzeniu Bieg Nocny śladami Powstania Wielkopolskiego

Fotorelacja zeszłorocznej edycji:

Pierwsza porcja zdjęć z bazy Biegu!Zdjęcia: Dorota Goraj / Zosia Sobota/ Agnieszka ŁajsPS wyniki zostaną opublikowane na stronie jutro w południe ; )

Opublikowany przez Bieg Nocny Niedziela, 19 listopada 2017

Jeszcze więcej zdjęć, jeszcze wspanialszych!Dzięki Marta Sibila 😀

Opublikowany przez Bieg Nocny Środa, 22 listopada 2017

Papusza (Bronisława Wajs) — nowa patronka na poznańskim Strzeszynie Literackim

Papusza (Bronisława Wajs) była cygańską poetką piszącą w języku romskim. Pochodziła z grupy etnicznej Polska Roma (polscy Romowie nizinni). Urodziła się 17 sierpnia 1908 lub 30 maja 1910 w Lublinie, zmarła 8 lutego 1987 w Inowrocławiu. Jej ojciec zmarł na Syberii, a matka – Katarzyna Zielińska – ponownie wyszła za mąż za Jana Wajsa.Czytaj dalej