Poznańskie Legendy

Poznańskie Legendy zapraszają na Pyrkon!

Tagi ,,

Już w najbliższy weekend odbędzie się  Pyrkon, czyli największy Festiwal Fantastyki w Polsce i jeden z największych w Europie. W ramach projektu Poznańskie Legendy postanowiliśmy dołączyć do grona organizatorów tego niezapomnianego wydarzenia.

Co na Was czeka?

Przygotowaliśmy „fantastyczną wioskę”, w której nawiązujemy do świata legendarnych opowieści o naszym mieście! Będziecie mogli uczestniczyć w wyjątkowych pokazach, warsztatach, degustacjach i konkurach, związanych z legendami.

W wiosce porozmawiacie z legendarnymi postaciami, takimi jak prasłowiański władca Lech, krawiec Chwaliszewa, św. Marcin, właścicielka najsłynniejszych koziołków w Polsce, Maciejowa, poznański gawędziarz Stary Marych, księżniczka Ludgarda oraz książę Przemysł.

Wszystkie te atrakcje czekają na Was w dniach 26-28 kwietnia od godziny 10:00 w Fantasium Suburbium (pawilonie 7A na Międzynarodowych Targach Poznańskich).

Do zobaczenia!

Zespół Fundacji Kochania Poznania

Legenda tętniąca miłością o doktorze Strusiu

Tagi ,

Akcja legendy, którą Anna Plenzler zanotowała pod tytułem O lekarzu Strusiu i panience, rozgrywa się w połowie XVI wieku w Poznaniu, a sprężyną narracji uczyniona została ciotka Matylda, która z okazji Bożego Narodzenia przybyła do Poznania, by świąteczny czas spędzić z bratem, jego żoną, a przede wszystkim z ich nastoletnią córką Halszką, jej ukochaną chrześniaczką.

Legenda o rabinie Naftalim Kohenie i poznańskich żakach

Poznański rabin Naftali Kohen był postacią tak nietuzinkową, że pamięć o nim zachowała się do naszych czasów w kilku żydowskich legendach miejskich. Mędrca tego uważano za jednego z najwybitniejszych w Europie specjalistów od kabały. Miał przy tym porywczy charakter i często korzystał ze swych nadprzyrodzonych umiejętności dla załatwiania swoich prywatnych porachunków, w sposób nielicujący z godnością jego urzędu ani przepisami żydowskiego prawa.

Legenda o zakonniku ekshibicjoniście

Józef Łukaszewski, autor pierwszej historii Poznania, która zatytułowana była Obraz historyczny i statystyczny dawnego Poznania, zanotował w połowie XIX wieku legendę o osobniku, który w 1465 roku miał pojawiać się nad Wartą i obnażać się przed praczkami, budząc w nich wielki strach. Ubrany był w bernardyński habit, dlatego uznano, że musi to być mnich z pobliskiego klasztoru. Gdy w żadnym z okazanych zakonników kobiety nie rozpoznały gorszyciela, gwardian zalecił im przeprowadzenie eksperymentu procesowego. Tak opisuje te zdarzenia pierwszy poznański historyk: