Poznańskie Legendy

Legenda tętniąca miłością o doktorze Strusiu

Tagi ,

Akcja legendy, którą Anna Plenzler zanotowała pod tytułem O lekarzu Strusiu i panience, rozgrywa się w połowie XVI wieku w Poznaniu, a sprężyną narracji uczyniona została ciotka Matylda, która z okazji Bożego Narodzenia przybyła do Poznania, by świąteczny czas spędzić z bratem, jego żoną, a przede wszystkim z ich nastoletnią córką Halszką, jej ukochaną chrześniaczką.

Legenda o rabinie Naftalim Kohenie i poznańskich żakach

Poznański rabin Naftali Kohen był postacią tak nietuzinkową, że pamięć o nim zachowała się do naszych czasów w kilku żydowskich legendach miejskich. Mędrca tego uważano za jednego z najwybitniejszych w Europie specjalistów od kabały. Miał przy tym porywczy charakter i często korzystał ze swych nadprzyrodzonych umiejętności dla załatwiania swoich prywatnych porachunków, w sposób nielicujący z godnością jego urzędu ani przepisami żydowskiego prawa.

Legenda o zakonniku ekshibicjoniście

Józef Łukaszewski, autor pierwszej historii Poznania, która zatytułowana była Obraz historyczny i statystyczny dawnego Poznania, zanotował w połowie XIX wieku legendę o osobniku, który w 1465 roku miał pojawiać się nad Wartą i obnażać się przed praczkami, budząc w nich wielki strach. Ubrany był w bernardyński habit, dlatego uznano, że musi to być mnich z pobliskiego klasztoru. Gdy w żadnym z okazanych zakonników kobiety nie rozpoznały gorszyciela, gwardian zalecił im przeprowadzenie eksperymentu procesowego. Tak opisuje te zdarzenia pierwszy poznański historyk: