Z życia Fundacji

Pociąg do wolności na Dzień Niepodległości

Tagi ,,,,,

11 listopada na Dworcu Głównym w Poznaniu odbyły się obchody Święta Niepodległości w klimacie PRL. Wydarzeniu przyświecała myśl: Wolność nie jest dana raz na zawsze, trzeba o nią dbać!

Fundacja Kochania Poznania, we współpracy z Turystyką Kolejową TurKol.pl i Projektem Miś z okazji 101. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, przygotowała specjalne wydarzenie, ukazujące rzeczywistość PRL. Przy udziale poznańskich inscenizatorów udało się odtworzyć sceny z nie tak odległej historii naszego kraju, w której ponownie po odzyskaniu niepodległości, musieliśmy zabiegać o wolność.

CO DZIAŁO SIĘ NA DWORCU
Na terenie peronu czwartego zrekonstruowano mieszkanie, sklep mięsny oraz komisariat milicji.
Wewnątrz przygotowanych scenografii byli obecni inscenizatorzy wcielający się w postaci
funkcjonariuszy milicji i obywateli sprzed 30 lat. Na dworcu pojawiły się także retro-samochody, które
można było podziwiać z bliska, a nawet do nich wsiąść.

Fot. Justyna Szadkowska

O godzinie 11:30 odegrano scenkę z życia zwyczajnej rodziny PRL, której codziennością było zmaganie się
z problemami, jakie niósł ze sobą ówczesny ustrój: brak towaru w sklepach, niskie płace, notoryczna
inwigilacja, lęk o byt i bezpieczeństwo najbliższych.

Fot. Justyna Szadkowska

Widzowie zebrani na peronie słuchali narracji, prowadzonej przez aktora Przemysława Warkockiego,
która wiodła ich przez wydarzenie. W momencie kulminacyjnym inscenizatorzy połączyli się białoczerwoną wstęgą i razem z wokalistą Przemysławem Mazurkiem odśpiewali Mury Jacka Kaczmarskiego.

PODRÓŻ DO PRZESZŁOŚCI
Po wydarzeniu na peronie inscenizatorzy, wraz z pasażerami, wsiedli do pociągu wycieczkowego JAKUB.
Tego dnia w ramach wydarzenia na wielkopolskie tory wyjechały 4 pociągi Turystyki Kolejowej TurKol.pl:
TRADYCJA, JAKUB, MARCIN i GONIEC.

Dzięki współpracy z Projektem Miś wewnątrz składów retro-pociągów na pasażerów czekało mnóstwo atrakcji, nawiązujących do minionych czasów. Nie zabrało także licznych zabaw dla dzieci.  W trakcie podróży zostały zainscenizowane aresztowania obywateli przez funkcjonariuszy milicji.

Fot. Justyna Szadkowska

O WOLNOŚĆ NALEŻY CIĄGLE ZABIEGAĆ!
Wydarzenie Podróż do wolności na Dzień Niepodległości, nie było jedynie słodko-gorzką rekonstrukcją
minionych czasów, była to także żywa lekcja historii, przypominającej o tym, jak cenna jest wolność.

Paweł Cieliczko – fundator Fundacji Kochania Poznania o idei wydarzenia:

Wolności i niepodległości nie dostaje się na zawsze. Trzeba ją stale pielęgnować, a kiedy pojawia się taka potrzeba walczyć o nią. Polacy walczyli i ginęli za ojczyznę od września 1939 roku, kiedy została napadnięta przez dwóch sąsiadów, u których nie rozwinęła się wolność, a dwa najbardziej zbrodnicze totalitaryzmy – faszyzm i komunizm. Koniec wojny nie oznaczał dla naszych rodaków końca okupacji i nieszczęść z tym związanych. Na Łabie zapadła żelazna kurtyna, a Polska znalazła się po jej niewłaściwej stronie. Przez kolejne ponad 40 lat, rządziła w naszym kraju, narzucona, komunistyczna, prosowiecka władza, która doprowadziła kraj do całkowitej ruiny.

11 listopada 1989 roku, po tym jak przez ponad pół wieku nie można było świętować dnia odzyskania niepodległości, znów na ulicach polskich miast pojawiły się biało-czerwone flagi. Od trzydziestu lat mają one
jednak dodatkowe znaczenie, nie tylko przypominają, że w 1918 roku, po 123 latach niewoli Polska odzyskała
niepodległość, ale także uświadamiają nam to, że wolność i niepodległość nigdy nie jest dana raz na zawsze
i bardzo łatwo można ją stracić. Dlatego musimy dbać o nią, pamiętać o niej i pielęgnować ją każdego dnia.

Patryk Skopiec – Turystyka Kolejowa TurKol.pl:

Pociąg do wolności na Dzień Niepodległości przemierzył 11 listopada 2019 roku wielkopolskie szlaki kolejowe. Okolicznościowy skład Turystyki Kolejowej TurKol.pl z epoki późnego PRL-u odwiedził między innymi Ostrów Wielkopolski, Krotoszyn, Środę Wielkopolską, Poznań czy Wągrowiec i Gołańcz. Na pokładzie pociągu zapanowała atmosfera z poprzedniej epoki, pojawili się rekonstruktorzy, w tym milicjanci, sprzedawcy, czy sprzątaczki. Pasażerowie świętując niepodległość, między innymi w legendarnym wagonie barowym Wars, mieli okazję przypomnieć sobie absurdalne sytuacje ostatniej epoki zniewolenia, która nadal dobrze tkwi w pamięci wielu starszych pokoleń. Punktem kulminacyjnym przejazdu pociągu była inscenizacja na dworcu głównym w Poznaniu. Sceny z życia przeciętnego Poznaniaka lat 70. XX wieku przedstawili rekonstruktorzy z Fundacji Kochania Poznania. Tłem do niej był budynek starego dworca kolejowego oraz samochody z epoki, czyli Warszawy, Syreny, strażacki Żuk, czy milicyjny polonez i karetka pogotowia. Z okolicznościowych pociągów skorzystało blisko 500 osób. Przeniesienie się do czasów sprzed 40 lat wielu uczestnikom przejazdów i widzom rekonstrukcji przypomniało smutne czasy ostatniej epoki zniewolenia. Wychodząc z pociągu wracali do teraźniejszości, w której mogą cieszyć się prawdziwą niepodległością i wolnością.

Monika Warchalewska – Projekt Miś:

Idea, jaka nam przyświeca przy tworzeniu tej akcji, to współpraca instytucji z pozoru różnych, ale
połączonych wspólnym celem, miłością do historii, pasją i chęcią pokazania innego sposobu na świętowanie
Dnia Niepodległości.

Projekt Miś to niedźwiadek, który angażuje się w działania pro ekologiczne, historyczne i społeczne. W dość
nietypowy sposób dociera zarówno do młodych, jak i dorosłych odbiorców. Pochodzący z gratowiska pluszak
otrzymał drugie życie, które chcę wykorzystać mądrze — tworząc i współtworząc różne ciekawe projekty.

Koordynacja wydarzenia: Marta Hylla
Zdjęcia: Justyna Szadkowska

Pociąg do wolności na Dzień Niepodległości!

Fundacja Kochania Poznania, Turystyka Kolejowa TurKol.pl, Święty Marcin 19 i Projekt Miś serdecznie zapraszają na nietypowe obchody Święta Niepodległości. W tym roku, aby uczcić rocznicę wyzwolenia Polski po 123 latach zaborów, postanowiliśmy zorganizować wydarzenie, którym w nieco inny sposób przypomnimy o niepodległościowej walce polaków.

Przenieście się z nami do PRL-u, w którym milicja bacznie patrzy na każdego obywatela, a sklepowe lady uginają się od… butelek z octem i słoików z musztardą. Na Dworcu Głównym w Poznaniu będziecie mogli stanąć w kolejce do sklepu mięsnego, zajrzeć do wnętrz mieszkania sprzed 30 lat, a także wsiąść do milicyjnej NYSY.

Po wydarzeniu na peronie zapraszamy do pociągu wycieczkowego, który wyruszy w podróż, będącą dalszą okazją do wspominania lat 80.tych XX wieku.

Link do wydarzenia: http://bit.ly/33eTzyF
Bilety do pociągów wycieczkowych dostępne tutaj:http://bit.ly/2NGTmNR

Strefa Retro – V Piknik Stowarzyszenia Poznańskich Olimpijczyków

Tagi ,

Już w najbliższą sobotę razem z rekonstruktorami Fundacja Kochania Poznania zasiądźcie w szkolnych ławkach i posłuchajcie o edukacji sprzed lat! Weźcie udział w podwórkowych zabawach naszych pradziadków! Sprawdźcie, jak kiedyś wyglądał szpital wojskowy!

Zapraszamy dzieci wraz z opiekunami na niepowtarzalne spotkanie z historią, połączone z licznymi animacjami.

💙 W co dawniej bawiły się dzieci?
💙 Jak wyglądały niegdyś szkoły i zajęcia lekcyjne?
💙 Czym jest powstańczy lazaret?

Odpowiedzi na te pytania czekają przy naszym stanowisku na V Pikniku Poznańskiego Stowarzyszenia Olimpijskiego (brzeg rzeki Warty niedaleko mostu Rocha, za halą sportową Politechniki Poznańskiej).

Do zobaczenia!

💙💙💙

Rekonstruktorzy:

Monika Warchalewska
Łukasz Waligórski
Anna Wilczyńska

Szczególne podziękowania dla IV Szczep Poznań- Wilda za udostępnienie namiotu! ♥

Kochasz Poznań i jego historię? Zagłosuj w plebiscycie BOHATERONY 2019 na naszą fundację!

Tagi ,,

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że Fundacja Kochania Poznania została nominowana do nagrody BOHATERONY 2019 w kategorii organizacja non-profit.

Głosowanie odbywa się na stronie www.bohateron.pl/bohaterony-2019/zaglosuj/

Nominacja została przyznana za działania związane z promocją historii Poznania oraz lokalnego patriotyzmu, które prowadziliśmy w 2018 roku:

• Zakochani w powstaniu – projekt edukacyjny polegający na opowiadaniu o powstaniu wielkopolskim poprzez opowieść epistolarną, której fragmenty ukazywane są cyklicznie w social media. Mecenasem projektu jest Aquanet S.A.
  • Matki Chrzestne Powstania Wielkopolskiego – artykuły, broszury, znaczki i pocztówki – projekt przywracający pamięć o kobietach,które na przełomie XIX i XX wieku wychowały młodych patriotów gotowych walczyć w powstaniu wielkopolskim,
  • Poznański Czerwiec ’56 – upamiętnienie jego bohaterów poprzez nazewnictwo skwerów (skwer dr Józefa Granatowicza, skwer Trzech Tramwajarek), publikacje (Czerwcowe ulice. Ulicznik poznański, Trzy Tramwajarki) oraz happening Bimbą w historię.

Przy okazji prowadzonych projektów mieliśmy zaszczyt współpracować z wieloma wspaniałymi ludźmi, którzy dzielili się z nami swoją pasją oraz wspólnym zamiłowaniem do odkrywania fascynującej historii naszego miasta. Ta nominacja należy także do nich.

Zachęcamy do zagłosowania na naszą fundację w niniejszym plebiscycie. Dzięki głosom mamy szansę otrzymać tę wyjątkową nagrodę, a co za tym idzie, opowiedzieć o naszej lokalnej historii szerszemu gronu publiczności.

Zespół Fundacji Kochania Poznania

Niewyjaśnione morderstwo sprzed lat! Co tak naprawdę stało się z Ludgardą?

Tagi ,,,
Śmierć księżniczki Ludgardy nie była przypadkowa! Kto stoi za jej przedwczesnym zgonem?

Razem z Pyrkon TV szukaliśmy odpowiedzi na to pytanie…

Legenda o Księżnej Ludgardzie || Poznańskie Legendy

LEGENDA O LUDGARDZIE I PRZEMYŚLE IIPremiera najnowszej legendarnej produkcji Fundacja Kochania Poznania i PyrkonTV już za nami! Oto efekt naszej współpracy! 🎥🎬Miłego oglądania!👑 PS Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w produkcję 🙂 Szczególne podziękowania dla TEATR WIELKI – OPERA POZNAŃ za wypożyczenie strojów oraz Dom Tramwajarza oraz Muzeum Sztuk Użytkowych w Poznaniu za udostępnienie przestrzeni do nagrywania!#LudgardaiPrzemysł #PoznańskieLegendy #FundacjaKochaniaPoznania #PyrkonTV

Opublikowany przez Poznańskie Legendy Poniedziałek, 4 marca 2019

Kolejne filmiki już w produkcji. Szczegóły na naszym facebook’owym profilu Poznańskie Legendy
Żywa lekcja historii

19 października 2018 roku mieliśmy okazję uczestniczyć w „Żywej Lekcji Historii” w Szkole Podstawowej nr 78 w Poznaniu.

Na spotkanie z uczniami przybyli członkowie grupy rekonstrukcji cywilno militarnej  Semper Fidelis,   pod przewodnictwem Sergiusz Myszograj. Rekonstruktorzy ubrani w oryginalne stroje z minionych czasów wprowadzili młodych słuchaczy w klimat trudnej, ale i niezmiernie ciekawej historii Polski, dotyczącej powstania wielkopolskiego, powstania poznańskiego i warszawskiego.Czytaj dalej

Zakochani w powstaniu — historia powstania w listach

Tagi ,

Sto lat temu, podczas zabawy tanecznej w jednym z ogródków restauracyjnych na poznańskim Dębcu, spotkało się dwoje młodych ludzi – Marcel i Stefa. Zakochali się w sobie od pierwszego wejrzenia. Rozdzieliła ich jednak wojna. Nie mogli być razem.
Przyrzekli, że każdego dnia będą pisać do siebie listy.

Po stu latach prezentujemy korespondencję Marcela i Stefy. Pierwszy list został napisany 1 października, ostatni 16 lutego 1919 roku, gdy zwyciężyliśmy w powstaniu wielkopolskim.

Poznajcie historie „zakochanych w powstaniu”,
zespół Aquanet SA i Fundacji Kochania Poznania

Zapraszamy na:

* Facebook: https://www.facebook.com/zakochaniwpowstaniu/
     * Instagram: https://www.instagram.com/zakochani_w_powstaniu/?hl=pl

Więcej informacji podczas Pyrlandia Aquanet Festiwal 2018 (https://www.facebook.com/events/1915407211824520/)

Od ok 16.00 wśród festiwalowiczów pojawi się para naszych bohaterów, ok 18.00 wypatrujcie ich ze sceny.

Poznaj patronów „Czerwcowych ulic”

Czerwcowe ulice. Ulicznik poznański opowiada o bohaterach Poznańskiego Czerwca ’56 zapisanych w miejskiej toponimii. Przypomina także o postaciach, które zasłużyły na naszą wdzięczną pamięć i powinny zostać uhonorowane, stając się patronami ulic czy skwerów. Są wśród nich zarówno ci, którzy brali udział w wydarzeniach Poznańskiego Czerwca, jak również osoby, dzięki którym pamięć została przechowana, a prawda ocalona od zapomnienia.