Z życia Fundacji

Strefa Retro – V Piknik Stowarzyszenia Poznańskich Olimpijczyków

Tagi ,

Już w najbliższą sobotę razem z rekonstruktorami Fundacja Kochania Poznania zasiądźcie w szkolnych ławkach i posłuchajcie o edukacji sprzed lat! Weźcie udział w podwórkowych zabawach naszych pradziadków! Sprawdźcie, jak kiedyś wyglądał szpital wojskowy!

Zapraszamy dzieci wraz z opiekunami na niepowtarzalne spotkanie z historią, połączone z licznymi animacjami.

💙 W co dawniej bawiły się dzieci?
💙 Jak wyglądały niegdyś szkoły i zajęcia lekcyjne?
💙 Czym jest powstańczy lazaret?

Odpowiedzi na te pytania czekają przy naszym stanowisku na V Pikniku Poznańskiego Stowarzyszenia Olimpijskiego (brzeg rzeki Warty niedaleko mostu Rocha, za halą sportową Politechniki Poznańskiej).

Do zobaczenia!

💙💙💙

Rekonstruktorzy:

Monika Warchalewska
Łukasz Waligórski
Anna Wilczyńska

Szczególne podziękowania dla IV Szczep Poznań- Wilda za udostępnienie namiotu! ♥

Kochasz Poznań i jego historię? Zagłosuj w plebiscycie BOHATERONY 2019 na naszą fundację!

Tagi ,,

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że Fundacja Kochania Poznania została nominowana do nagrody BOHATERONY 2019 w kategorii organizacja non-profit.

Głosowanie odbywa się na stronie www.bohateron.pl/bohaterony-2019/zaglosuj/

Nominacja została przyznana za działania związane z promocją historii Poznania oraz lokalnego patriotyzmu, które prowadziliśmy w 2018 roku:

• Zakochani w powstaniu – projekt edukacyjny polegający na opowiadaniu o powstaniu wielkopolskim poprzez opowieść epistolarną, której fragmenty ukazywane są cyklicznie w social media. Mecenasem projektu jest Aquanet S.A.
  • Matki Chrzestne Powstania Wielkopolskiego – artykuły, broszury, znaczki i pocztówki – projekt przywracający pamięć o kobietach,które na przełomie XIX i XX wieku wychowały młodych patriotów gotowych walczyć w powstaniu wielkopolskim,
  • Poznański Czerwiec ’56 – upamiętnienie jego bohaterów poprzez nazewnictwo skwerów (skwer dr Józefa Granatowicza, skwer Trzech Tramwajarek), publikacje (Czerwcowe ulice. Ulicznik poznański, Trzy Tramwajarki) oraz happening Bimbą w historię.

Przy okazji prowadzonych projektów mieliśmy zaszczyt współpracować z wieloma wspaniałymi ludźmi, którzy dzielili się z nami swoją pasją oraz wspólnym zamiłowaniem do odkrywania fascynującej historii naszego miasta. Ta nominacja należy także do nich.

Zachęcamy do zagłosowania na naszą fundację w niniejszym plebiscycie. Dzięki głosom mamy szansę otrzymać tę wyjątkową nagrodę, a co za tym idzie, opowiedzieć o naszej lokalnej historii szerszemu gronu publiczności.

Zespół Fundacji Kochania Poznania

Niewyjaśnione morderstwo sprzed lat! Co tak naprawdę stało się z Ludgardą?

Tagi ,,,
Śmierć księżniczki Ludgardy nie była przypadkowa! Kto stoi za jej przedwczesnym zgonem?

Razem z Pyrkon TV szukaliśmy odpowiedzi na to pytanie…

Legenda o Księżnej Ludgardzie || Poznańskie Legendy

LEGENDA O LUDGARDZIE I PRZEMYŚLE IIPremiera najnowszej legendarnej produkcji Fundacja Kochania Poznania i PyrkonTV już za nami! Oto efekt naszej współpracy! 🎥🎬Miłego oglądania!👑 PS Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w produkcję 🙂 Szczególne podziękowania dla TEATR WIELKI – OPERA POZNAŃ za wypożyczenie strojów oraz Dom Tramwajarza oraz Muzeum Sztuk Użytkowych w Poznaniu za udostępnienie przestrzeni do nagrywania!#LudgardaiPrzemysł #PoznańskieLegendy #FundacjaKochaniaPoznania #PyrkonTV

Opublikowany przez Poznańskie Legendy Poniedziałek, 4 marca 2019

Kolejne filmiki już w produkcji. Szczegóły na naszym facebook’owym profilu Poznańskie Legendy
Żywa lekcja historii

19 października 2018 roku mieliśmy okazję uczestniczyć w „Żywej Lekcji Historii” w Szkole Podstawowej nr 78 w Poznaniu.

Na spotkanie z uczniami przybyli członkowie grupy rekonstrukcji cywilno militarnej  Semper Fidelis,   pod przewodnictwem Sergiusz Myszograj. Rekonstruktorzy ubrani w oryginalne stroje z minionych czasów wprowadzili młodych słuchaczy w klimat trudnej, ale i niezmiernie ciekawej historii Polski, dotyczącej powstania wielkopolskiego, powstania poznańskiego i warszawskiego.Czytaj dalej

Zakochani w powstaniu — historia powstania w listach

Tagi ,

Sto lat temu, podczas zabawy tanecznej w jednym z ogródków restauracyjnych na poznańskim Dębcu, spotkało się dwoje młodych ludzi – Marcel i Stefa. Zakochali się w sobie od pierwszego wejrzenia. Rozdzieliła ich jednak wojna. Nie mogli być razem.
Przyrzekli, że każdego dnia będą pisać do siebie listy.

Po stu latach prezentujemy korespondencję Marcela i Stefy. Pierwszy list został napisany 1 października, ostatni 16 lutego 1919 roku, gdy zwyciężyliśmy w powstaniu wielkopolskim.

Poznajcie historie „zakochanych w powstaniu”,
zespół Aquanet SA i Fundacji Kochania Poznania

Zapraszamy na:

* Facebook: https://www.facebook.com/zakochaniwpowstaniu/
     * Instagram: https://www.instagram.com/zakochani_w_powstaniu/?hl=pl

Więcej informacji podczas Pyrlandia Aquanet Festiwal 2018 (https://www.facebook.com/events/1915407211824520/)

Od ok 16.00 wśród festiwalowiczów pojawi się para naszych bohaterów, ok 18.00 wypatrujcie ich ze sceny.

Poznaj patronów „Czerwcowych ulic”

Czerwcowe ulice. Ulicznik poznański opowiada o bohaterach Poznańskiego Czerwca ’56 zapisanych w miejskiej toponimii. Przypomina także o postaciach, które zasłużyły na naszą wdzięczną pamięć i powinny zostać uhonorowane, stając się patronami ulic czy skwerów. Są wśród nich zarówno ci, którzy brali udział w wydarzeniach Poznańskiego Czerwca, jak również osoby, dzięki którym pamięć została przechowana, a prawda ocalona od zapomnienia.

Inauguracja skweru Józefa Granatowicza – zapraszamy

Drodzy Poznaniacy! Drogie Poznanianki!

Zapraszamy na uroczyste otwarcie skweru imienia doktora Józefa Granatowicza! Ten niezwykle zasłużony dla Poznania (i nie tylko) człowiek nareszcie otrzyma swoje honorowe miejsce w Poznaniu, tuż obok Szpitala Miejskiego im. F. Raszei.

Czym zasłużył sobie na to wyróżnienie?

Był to wybitny chirurg, twórca i wieloletni dyrektor Szpitala Miejskiego im. F. Raszei. Gdy 28 czerwca 1956 r. rozpoczęły się walki, zmienił szpital w powstańczy lazaret i operował, nie bacząc na kule wpadające do sal. Zakazał rejestrowania osób, którym udziela się pomocy, gdyż miał świadomość, że takie kartoteki mogą stać się listami proskrypcyjnymi. W Czarny Czwartek ratował życie poznańskich powstańców, tak jak w 1944 r. warszawskich, gdy klinikę Omega przekształcił w szpital polowy. Nauczyciel kilku pokoleń lekarzy i pielęgniarek.

Więcej na: http://fundacjakochaniapoznania.pl/dr-jozef-granatowicz-zapomniany-bohater-czerwca-56/

Zapraszamy 24 czerwca (niedziela) o 9.30 na skwer u zbiegu ulicy Poznańskiej i Jeżyckiej.

Uroczystość wpisana została w oficjalne obchody 62. rocznicy Powstania Poznańskiego Czerwca 1956 r., organizowane przez Miasto Poznań.

100 patronek na 100-lecie praw wyborczych kobiet.

Tagi ,,,,

W 1918 roku polskie kobiety wywalczyły prawa wyborcze i stały się pełnoprawnymi obywatelkami.

W 2018 roku Rada Miasta Poznania postanowiła uhonorować ten jubileusz deklarującą, że przez cały rok w nowych nazwach ulic, placów i skwerów upamiętniane będą kobiety. Czytaj dalej