Z życia Fundacji

100 patronek na 100-lecie praw wyborczych kobiet.

Tagi ,,,,

W 1918 roku polskie kobiety wywalczyły prawa wyborcze i stały się pełnoprawnymi obywatelkami.

W 2018 roku Rada Miasta Poznania postanowiła uhonorować ten jubileusz deklarującą, że przez cały rok w nowych nazwach ulic, placów i skwerów upamiętniane będą kobiety. Czytaj dalej

Skwer Trzech Tramwajarek pozytywnie zaopiniowany.

Tagi ,,,
Na początku tego roku zaproponowaliśmy, by w przestrzeni naszego miasta uczczono pamięć o bohaterkach Poznańskiego Czerwca ’56: Helenie Przybyłek, Stanisławie Sobańskiej i Marii Kapturskiej (ich tragiczne losy możecie poznać na naszym profilu Skwer Trzech Tramwajarek).

Wczoraj Komisja Kultury i Nauki pozytywnie zaopiniowała nasz wniosek o nazwanie bezimiennego skweru na Jeżycach Skwerem Trzech Tramwajarek.

Bardzo dziękujemy radnym za jednogłośnie to poparcie!
Liczymy na przychylność radnych Rada Osiedla Jeżyce, a następnie radnych Miasto Poznań podczas Sesji Rady Miasta, na której odbędzie się ostateczne głosowanie nad tą propozycją nazewniczą.

Bohaterki Czerwca ’56 — skwer Trzech Tramwajarek

Tagi ,,,,

Niedawno pisaliśmy o upamiętnieniu wybitnych kobiet-literatek (tutaj), dzisiaj przedstawiamy jeszcze jeden istotny „kobiecy” projekt.

16 stycznia złożyliśmy wniosek o upamiętnienie na obszarze Jeżyc odważnych uczestniczek i tragicznych ofiar Poznańskiego Czerwca ’56:

• Heleny Przybyłek

• Stanisławy Sobańskiej

• Marii Kapturskiej

Są to nazwiska trzech tramwajarek, które przyszły na czele marszu, by stanąć przed gmachem UB z narodowymi flagami w rękach. Za ten patriotyczny czyn zapłaciły bardzo wysoką cenę.Czytaj dalej

dr Józef Granatowicz – zapomniany bohater Czerwca ’56

Ważnym celem naszej fundacji jest przywracanie pamięci i upamiętnianie osób ważnych dla Poznania. Przykładem takich działań jest projekt uhonorowania Krystyny Feldman (więcej tutaj), czy Ferdinanda Focha (więcej tutaj). Nasz najnowszy wniosek związany jest z postacią doktora Józefa Granatowicza – wybitnego, odważnego i oddanego lekarza. Chcielibyśmy uczynić go patronem bezimiennego skweru u zbiegu ulic Jeżyckiej i Barzyńskiego – wniosek złożyliśmy 4 października br.

Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku!

Życzymy, by zbliżające się Święta były okazją do oderwania się od codzienności,

spędzenia czasu w gronie rodzinnym oraz naładowania baterii na zbliżający się rok.

Wesołych Świąt życzy cały zespół Fundacji.