Z życia Fundacji

Zakochani w powstaniu — historia powstania w listach

Tagi ,

Sto lat temu, podczas zabawy tanecznej w jednym z ogródków restauracyjnych na poznańskim Dębcu, spotkało się dwoje młodych ludzi – Marcel i Stefa. Zakochali się w sobie od pierwszego wejrzenia. Rozdzieliła ich jednak wojna. Nie mogli być razem.
Przyrzekli, że każdego dnia będą pisać do siebie listy.

Po stu latach prezentujemy korespondencję Marcela i Stefy. Pierwszy list został napisany 1 października, ostatni 16 lutego 1919 roku, gdy zwyciężyliśmy w powstaniu wielkopolskim.

Poznajcie historie „zakochanych w powstaniu”,
zespół Aquanet SA i Fundacji Kochania Poznania

Zapraszamy na:

* Facebook: https://www.facebook.com/zakochaniwpowstaniu/
     * Instagram: https://www.instagram.com/zakochani_w_powstaniu/?hl=pl

Więcej informacji podczas Pyrlandia Aquanet Festiwal 2018 (https://www.facebook.com/events/1915407211824520/)

Od ok 16.00 wśród festiwalowiczów pojawi się para naszych bohaterów, ok 18.00 wypatrujcie ich ze sceny.

Poznaj patronów „Czerwcowych ulic”

Czerwcowe ulice. Ulicznik poznański opowiada o bohaterach Poznańskiego Czerwca ’56 zapisanych w miejskiej toponimii. Przypomina także o postaciach, które zasłużyły na naszą wdzięczną pamięć i powinny zostać uhonorowane, stając się patronami ulic czy skwerów. Są wśród nich zarówno ci, którzy brali udział w wydarzeniach Poznańskiego Czerwca, jak również osoby, dzięki którym pamięć została przechowana, a prawda ocalona od zapomnienia.

Inauguracja skweru Józefa Granatowicza – zapraszamy

Drodzy Poznaniacy! Drogie Poznanianki!

Zapraszamy na uroczyste otwarcie skweru imienia doktora Józefa Granatowicza! Ten niezwykle zasłużony dla Poznania (i nie tylko) człowiek nareszcie otrzyma swoje honorowe miejsce w Poznaniu, tuż obok Szpitala Miejskiego im. F. Raszei.

Czym zasłużył sobie na to wyróżnienie?

Był to wybitny chirurg, twórca i wieloletni dyrektor Szpitala Miejskiego im. F. Raszei. Gdy 28 czerwca 1956 r. rozpoczęły się walki, zmienił szpital w powstańczy lazaret i operował, nie bacząc na kule wpadające do sal. Zakazał rejestrowania osób, którym udziela się pomocy, gdyż miał świadomość, że takie kartoteki mogą stać się listami proskrypcyjnymi. W Czarny Czwartek ratował życie poznańskich powstańców, tak jak w 1944 r. warszawskich, gdy klinikę Omega przekształcił w szpital polowy. Nauczyciel kilku pokoleń lekarzy i pielęgniarek.

Więcej na: http://fundacjakochaniapoznania.pl/dr-jozef-granatowicz-zapomniany-bohater-czerwca-56/

Zapraszamy 24 czerwca (niedziela) o 9.30 na skwer u zbiegu ulicy Poznańskiej i Jeżyckiej.

Uroczystość wpisana została w oficjalne obchody 62. rocznicy Powstania Poznańskiego Czerwca 1956 r., organizowane przez Miasto Poznań.

100 patronek na 100-lecie praw wyborczych kobiet.

Tagi ,,,,

W 1918 roku polskie kobiety wywalczyły prawa wyborcze i stały się pełnoprawnymi obywatelkami.

W 2018 roku Rada Miasta Poznania postanowiła uhonorować ten jubileusz deklarującą, że przez cały rok w nowych nazwach ulic, placów i skwerów upamiętniane będą kobiety. Czytaj dalej

Skwer Trzech Tramwajarek pozytywnie zaopiniowany.

Tagi ,,,
Na początku tego roku zaproponowaliśmy, by w przestrzeni naszego miasta uczczono pamięć o bohaterkach Poznańskiego Czerwca ’56: Helenie Przybyłek, Stanisławie Sobańskiej i Marii Kapturskiej (ich tragiczne losy możecie poznać na naszym profilu Skwer Trzech Tramwajarek).

Wczoraj Komisja Kultury i Nauki pozytywnie zaopiniowała nasz wniosek o nazwanie bezimiennego skweru na Jeżycach Skwerem Trzech Tramwajarek.

Bardzo dziękujemy radnym za jednogłośnie to poparcie!
Liczymy na przychylność radnych Rada Osiedla Jeżyce, a następnie radnych Miasto Poznań podczas Sesji Rady Miasta, na której odbędzie się ostateczne głosowanie nad tą propozycją nazewniczą.

Bohaterki Czerwca ’56 — skwer Trzech Tramwajarek

Tagi ,,,,

Niedawno pisaliśmy o upamiętnieniu wybitnych kobiet-literatek (tutaj), dzisiaj przedstawiamy jeszcze jeden istotny „kobiecy” projekt.

16 stycznia złożyliśmy wniosek o upamiętnienie na obszarze Jeżyc odważnych uczestniczek i tragicznych ofiar Poznańskiego Czerwca ’56:

• Heleny Przybyłek

• Stanisławy Sobańskiej

• Marii Kapturskiej

Są to nazwiska trzech tramwajarek, które przyszły na czele marszu, by stanąć przed gmachem UB z narodowymi flagami w rękach. Za ten patriotyczny czyn zapłaciły bardzo wysoką cenę.Czytaj dalej