Z życia Fundacji

Pamiętamy o powstańcach wielkopolskich— wnioski nazewnicze (styczeń 2020)

Tagi ,,,,

Na początku stycznia 2020 roku złożyliśmy 3 wnioski nazewnicze, upamiętniające bohaterów powstania wielkopolskiego — Józefa Jęczkowiaka, Juliana Lange, Stanisława Nogaja . Zaproponowane przez nas lokalizacje to bezimienne skwery, znajdujące się na Wildzie i św.Łazarzu. Czytaj dalej

Pociąg do wolności na Dzień Niepodległości

Tagi ,,,,,

11 listopada na Dworcu Głównym w Poznaniu odbyły się obchody Święta Niepodległości w klimacie PRL. Wydarzeniu przyświecała myśl: Wolność nie jest dana raz na zawsze, trzeba o nią dbać!

Fundacja Kochania Poznania, we współpracy z Turystyką Kolejową TurKol.pl i Projektem Miś z okazji 101. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, przygotowała specjalne wydarzenie, ukazujące rzeczywistość PRL. Przy udziale poznańskich inscenizatorów udało się odtworzyć sceny z nie tak odległej historii naszego kraju, w której ponownie po odzyskaniu niepodległości, musieliśmy zabiegać o wolność.Czytaj dalej

Pociąg do wolności na Dzień Niepodległości!

Fundacja Kochania Poznania, Turystyka Kolejowa TurKol.pl, Święty Marcin 19 i Projekt Miś serdecznie zapraszają na nietypowe obchody Święta Niepodległości. W tym roku, aby uczcić rocznicę wyzwolenia Polski po 123 latach zaborów, postanowiliśmy zorganizować wydarzenie, którym w nieco inny sposób przypomnimy o niepodległościowej walce polaków.

Przenieście się z nami do PRL-u, w którym milicja bacznie patrzy na każdego obywatela, a sklepowe lady uginają się od… butelek z octem i słoików z musztardą. Na Dworcu Głównym w Poznaniu będziecie mogli stanąć w kolejce do sklepu mięsnego, zajrzeć do wnętrz mieszkania sprzed 30 lat, a także wsiąść do milicyjnej NYSY.

Po wydarzeniu na peronie zapraszamy do pociągu wycieczkowego, który wyruszy w podróż, będącą dalszą okazją do wspominania lat 80.tych XX wieku.

Link do wydarzenia: http://bit.ly/33eTzyF
Bilety do pociągów wycieczkowych dostępne tutaj:http://bit.ly/2NGTmNR

Strefa Retro – V Piknik Stowarzyszenia Poznańskich Olimpijczyków

Tagi ,

Już w najbliższą sobotę razem z rekonstruktorami Fundacja Kochania Poznania zasiądźcie w szkolnych ławkach i posłuchajcie o edukacji sprzed lat! Weźcie udział w podwórkowych zabawach naszych pradziadków! Sprawdźcie, jak kiedyś wyglądał szpital wojskowy!

Zapraszamy dzieci wraz z opiekunami na niepowtarzalne spotkanie z historią, połączone z licznymi animacjami.

💙 W co dawniej bawiły się dzieci?
💙 Jak wyglądały niegdyś szkoły i zajęcia lekcyjne?
💙 Czym jest powstańczy lazaret?

Odpowiedzi na te pytania czekają przy naszym stanowisku na V Pikniku Poznańskiego Stowarzyszenia Olimpijskiego (brzeg rzeki Warty niedaleko mostu Rocha, za halą sportową Politechniki Poznańskiej).

Do zobaczenia!

💙💙💙

Rekonstruktorzy:

Monika Warchalewska
Łukasz Waligórski
Anna Wilczyńska

Szczególne podziękowania dla IV Szczep Poznań- Wilda za udostępnienie namiotu! ♥

Kochasz Poznań i jego historię? Zagłosuj w plebiscycie BOHATERONY 2019 na naszą fundację!

Tagi ,,

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że Fundacja Kochania Poznania została nominowana do nagrody BOHATERONY 2019 w kategorii organizacja non-profit.

Głosowanie odbywa się na stronie www.bohateron.pl/bohaterony-2019/zaglosuj/

Nominacja została przyznana za działania związane z promocją historii Poznania oraz lokalnego patriotyzmu, które prowadziliśmy w 2018 roku:

• Zakochani w powstaniu – projekt edukacyjny polegający na opowiadaniu o powstaniu wielkopolskim poprzez opowieść epistolarną, której fragmenty ukazywane są cyklicznie w social media. Mecenasem projektu jest Aquanet S.A.
  • Matki Chrzestne Powstania Wielkopolskiego – artykuły, broszury, znaczki i pocztówki – projekt przywracający pamięć o kobietach,które na przełomie XIX i XX wieku wychowały młodych patriotów gotowych walczyć w powstaniu wielkopolskim,
  • Poznański Czerwiec ’56 – upamiętnienie jego bohaterów poprzez nazewnictwo skwerów (skwer dr Józefa Granatowicza, skwer Trzech Tramwajarek), publikacje (Czerwcowe ulice. Ulicznik poznański, Trzy Tramwajarki) oraz happening Bimbą w historię.

Przy okazji prowadzonych projektów mieliśmy zaszczyt współpracować z wieloma wspaniałymi ludźmi, którzy dzielili się z nami swoją pasją oraz wspólnym zamiłowaniem do odkrywania fascynującej historii naszego miasta. Ta nominacja należy także do nich.

Zachęcamy do zagłosowania na naszą fundację w niniejszym plebiscycie. Dzięki głosom mamy szansę otrzymać tę wyjątkową nagrodę, a co za tym idzie, opowiedzieć o naszej lokalnej historii szerszemu gronu publiczności.

Zespół Fundacji Kochania Poznania

Niewyjaśnione morderstwo sprzed lat! Co tak naprawdę stało się z Ludgardą?

Tagi ,,,
Śmierć księżniczki Ludgardy nie była przypadkowa! Kto stoi za jej przedwczesnym zgonem?

Razem z Pyrkon TV szukaliśmy odpowiedzi na to pytanie…

Legenda o Księżnej Ludgardzie || Poznańskie Legendy

LEGENDA O LUDGARDZIE I PRZEMYŚLE IIPremiera najnowszej legendarnej produkcji Fundacja Kochania Poznania i PyrkonTV już za nami! Oto efekt naszej współpracy! 🎥🎬Miłego oglądania!👑 PS Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w produkcję 🙂 Szczególne podziękowania dla TEATR WIELKI – OPERA POZNAŃ za wypożyczenie strojów oraz Dom Tramwajarza oraz Muzeum Sztuk Użytkowych w Poznaniu za udostępnienie przestrzeni do nagrywania!#LudgardaiPrzemysł #PoznańskieLegendy #FundacjaKochaniaPoznania #PyrkonTV

Opublikowany przez Poznańskie Legendy Poniedziałek, 4 marca 2019

Kolejne filmiki już w produkcji. Szczegóły na naszym facebook’owym profilu Poznańskie Legendy
Żywa lekcja historii

19 października 2018 roku mieliśmy okazję uczestniczyć w „Żywej Lekcji Historii” w Szkole Podstawowej nr 78 w Poznaniu.

Na spotkanie z uczniami przybyli członkowie grupy rekonstrukcji cywilno militarnej  Semper Fidelis,   pod przewodnictwem Sergiusz Myszograj. Rekonstruktorzy ubrani w oryginalne stroje z minionych czasów wprowadzili młodych słuchaczy w klimat trudnej, ale i niezmiernie ciekawej historii Polski, dotyczącej powstania wielkopolskiego, powstania poznańskiego i warszawskiego.Czytaj dalej

Zakochani w powstaniu — historia powstania w listach

Tagi ,

Sto lat temu, podczas zabawy tanecznej w jednym z ogródków restauracyjnych na poznańskim Dębcu, spotkało się dwoje młodych ludzi – Marcel i Stefa. Zakochali się w sobie od pierwszego wejrzenia. Rozdzieliła ich jednak wojna. Nie mogli być razem.
Przyrzekli, że każdego dnia będą pisać do siebie listy.

Po stu latach prezentujemy korespondencję Marcela i Stefy. Pierwszy list został napisany 1 października, ostatni 16 lutego 1919 roku, gdy zwyciężyliśmy w powstaniu wielkopolskim.

Poznajcie historie „zakochanych w powstaniu”,
zespół Aquanet SA i Fundacji Kochania Poznania

Zapraszamy na:

* Facebook: https://www.facebook.com/zakochaniwpowstaniu/
     * Instagram: https://www.instagram.com/zakochani_w_powstaniu/?hl=pl

Więcej informacji podczas Pyrlandia Aquanet Festiwal 2018 (https://www.facebook.com/events/1915407211824520/)

Od ok 16.00 wśród festiwalowiczów pojawi się para naszych bohaterów, ok 18.00 wypatrujcie ich ze sceny.