Niewyjaśnione morderstwo sprzed lat! Co tak naprawdę stało się z Ludgardą?

Tagi ,,,
Śmierć księżniczki Ludgardy nie była przypadkowa! Kto stoi za jej przedwczesnym zgonem?

Razem z Pyrkon TV szukaliśmy odpowiedzi na to pytanie…

Legenda o Księżnej Ludgardzie || Poznańskie Legendy

LEGENDA O LUDGARDZIE I PRZEMYŚLE IIPremiera najnowszej legendarnej produkcji Fundacja Kochania Poznania i PyrkonTV już za nami! Oto efekt naszej współpracy! 🎥🎬Miłego oglądania!👑 PS Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w produkcję 🙂 Szczególne podziękowania dla TEATR WIELKI – OPERA POZNAŃ za wypożyczenie strojów oraz Dom Tramwajarza oraz Muzeum Sztuk Użytkowych w Poznaniu za udostępnienie przestrzeni do nagrywania!#LudgardaiPrzemysł #PoznańskieLegendy #FundacjaKochaniaPoznania #PyrkonTV

Opublikowany przez Poznańskie Legendy Poniedziałek, 4 marca 2019

Kolejne filmiki już w produkcji. Szczegóły na naszym facebook’owym profilu Poznańskie Legendy
Spotkanie z Anielą Tułodziecką

Tagi ,,,

Dzisiaj, w siedzibie naszej Fundacji, mieliśmy ogromną przyjemność gościć uczniów Szkoła Podstawowa nr 84 im. Tadeusza Kościuszki w Poznaniu, uczestniczących w projekcie „Aniela Tułodziecka — Matka Chrzestna Powstania Wielkopolskiego”.

W ramach wydarzenia dzieci mogły posłuchać prelekcji dr Pawał Cieliczko o życiu i działalności Matek Chrzestnych Powstania Wielkopolskiego oraz Towarzystwa Przyjaciółek Wzajemnego Pouczania się i Opieki nad Dziećmi „Warta”.

Podczas zajęć przeprowadzonych przez Anną Wilczyńską, uczniowie poznali zasady etykiety, ubioru oraz konwenansów z przełomu XVIII I XIX wieku. Dzieci miały okazję także stworzyć stylizację, składającą się z replik kobiecych strojów, wzorowanych na ubiorze z czasów powstańczych.

W projekcie udział biorą Fundacja Kochania Poznania, Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk, Biblioteka Raczyńskich oraz Rada Rodziców szkoły.

Bardzo dziękujemy za zaproszenie do udziału w tej inicjatywie.❤

Ulice Kobiet: Jadwiga Żylińska

Tagi ,,,,

JADWIGA ŻYLIŃSKA — polska pisarka, prozaiczka, eseistka, autorka powieści dla młodzieży, powieści historycznych, słuchowisk i adaptacji.

Urodziła się 17 sierpnia 1910 roku we Wrocławiu. Wychowała się w domu inteligenckim na południu Wielkopolski. Jej ojciec – Kazimierz Michalski – był lekarzem, a matka Halina z domu Adamska – doskonale wykształconą pianistką.Czytaj dalej

Ulice Kobiet: Papusza (Bronisława Wajs)

Tagi ,,,,,

BRONISŁAWA WAJS (PAPUSZA) – cygańska poetka piszącą w języku romskim, pochodząca z grupy etnicznej Polska Roma (polscy Romowie nizinni).

Urodziła się 17 sierpnia 1908 lub 30 maja 1910 w Lublinie. Jej ojciec zmarł na Syberii, a matka – Katarzyna Zielińska – ponownie wyszła za mąż za Jana Wajsa.Czytaj dalej

Ulice Kobiet: Jadwiga Badowska-Muszyńska

Tagi ,,,,

JADWIGA BADOWSKA-MUSZYŃSKA — wybitna poznańska poetka, organizatorka teatrów dla dzieci oraz reżyserka słuchowisk radiowych, która przez ponad 60 lat związana była z naszym miastem i ubogacała kulturalnie poznaniaków.

Urodziła się w czerwcu 1913 roku w Wilnie. Była córką adwokata Kazimierza Szafkowskiego oraz Rosjanki, Anny Ignatiew. W Wilnie mieszkała z rodzicami i dwójką rodzeństwa — bratem Witoldem oraz młodszą siostrą, Ireną.Czytaj dalej

Ulice Kobiet: Alicja Iwańska

Tagi ,,,,

ALICJA IWAŃSKA — wybitna literatka; pisarka i poetka, antropolożka, socjolożka, uczestniczka powstania warszawskiego.

Urodziła się w Lublinie w 1918 roku. Gdy miała dwa lata, jej rodzice przeprowadzili się do wielkopolskiego Mikorzyna, pod Ostrzeszowem. Jej matka była poetką, a wśród krewnych, znajomych i przyjaciół nie brakowało literatów, dworek często odwiedzali: Zofia Kossak, Marie Jehanne-Wielopolska, Jadwiga Żylińska, Jarosław Iwaszkiewicz czy Bolesław Leśmian.Czytaj dalej

Ulice Kobiet: Ulica Anny Memoraty

ANNA MEMORATA — wybitna czeska poetka

Urodziła się między 1612 a 1615 rokiem w Łożebnicy, niedaleko Leszna. Była córką pastora oraz kaznodziei wspólnoty Braci Czeskich w Lesznie, Andrzeja Jakuba Memoratusa, który ukończył filozofię i fizykę w gimnazjum w Gdańsku. Jej przodkowie emigrowali z Czech do Wielkopolski w połowie XVI wieku, w pierwszej fali uchodźstwa Braci Czeskich przed prześladowaniami na tle religijnym.Czytaj dalej