Pamiętamy o powstańcach wielkopolskich— wnioski nazewnicze (styczeń 2020)

Tagi ,,,,

Na początku stycznia 2020 roku złożyliśmy 3 wnioski nazewnicze, upamiętniające bohaterów powstania wielkopolskiego — Józefa Jęczkowiaka, Juliana Lange, Stanisława Nogaja . Zaproponowane przez nas lokalizacje to bezimienne skwery, znajdujące się na Wildzie i św.Łazarzu. Czytaj dalej

Pociąg do wolności na Dzień Niepodległości

Tagi ,,,,,

11 listopada na Dworcu Głównym w Poznaniu odbyły się obchody Święta Niepodległości w klimacie PRL. Wydarzeniu przyświecała myśl: Wolność nie jest dana raz na zawsze, trzeba o nią dbać!

Fundacja Kochania Poznania, we współpracy z Turystyką Kolejową TurKol.pl i Projektem Miś z okazji 101. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, przygotowała specjalne wydarzenie, ukazujące rzeczywistość PRL. Przy udziale poznańskich inscenizatorów udało się odtworzyć sceny z nie tak odległej historii naszego kraju, w której ponownie po odzyskaniu niepodległości, musieliśmy zabiegać o wolność.Czytaj dalej

Pociąg do wolności na Dzień Niepodległości!

Fundacja Kochania Poznania, Turystyka Kolejowa TurKol.pl, Święty Marcin 19 i Projekt Miś serdecznie zapraszają na nietypowe obchody Święta Niepodległości. W tym roku, aby uczcić rocznicę wyzwolenia Polski po 123 latach zaborów, postanowiliśmy zorganizować wydarzenie, którym w nieco inny sposób przypomnimy o niepodległościowej walce polaków.

Przenieście się z nami do PRL-u, w którym milicja bacznie patrzy na każdego obywatela, a sklepowe lady uginają się od… butelek z octem i słoików z musztardą. Na Dworcu Głównym w Poznaniu będziecie mogli stanąć w kolejce do sklepu mięsnego, zajrzeć do wnętrz mieszkania sprzed 30 lat, a także wsiąść do milicyjnej NYSY.

Po wydarzeniu na peronie zapraszamy do pociągu wycieczkowego, który wyruszy w podróż, będącą dalszą okazją do wspominania lat 80.tych XX wieku.

Link do wydarzenia: http://bit.ly/33eTzyF
Bilety do pociągów wycieczkowych dostępne tutaj:http://bit.ly/2NGTmNR

Strefa Retro – V Piknik Stowarzyszenia Poznańskich Olimpijczyków

Tagi ,

Już w najbliższą sobotę razem z rekonstruktorami Fundacja Kochania Poznania zasiądźcie w szkolnych ławkach i posłuchajcie o edukacji sprzed lat! Weźcie udział w podwórkowych zabawach naszych pradziadków! Sprawdźcie, jak kiedyś wyglądał szpital wojskowy!

Zapraszamy dzieci wraz z opiekunami na niepowtarzalne spotkanie z historią, połączone z licznymi animacjami.

💙 W co dawniej bawiły się dzieci?
💙 Jak wyglądały niegdyś szkoły i zajęcia lekcyjne?
💙 Czym jest powstańczy lazaret?

Odpowiedzi na te pytania czekają przy naszym stanowisku na V Pikniku Poznańskiego Stowarzyszenia Olimpijskiego (brzeg rzeki Warty niedaleko mostu Rocha, za halą sportową Politechniki Poznańskiej).

Do zobaczenia!

💙💙💙

Rekonstruktorzy:

Monika Warchalewska
Łukasz Waligórski
Anna Wilczyńska

Szczególne podziękowania dla IV Szczep Poznań- Wilda za udostępnienie namiotu! ♥

Kochasz Poznań i jego historię? Zagłosuj w plebiscycie BOHATERONY 2019 na naszą fundację!

Tagi ,,

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że Fundacja Kochania Poznania została nominowana do nagrody BOHATERONY 2019 w kategorii organizacja non-profit.

Głosowanie odbywa się na stronie www.bohateron.pl/bohaterony-2019/zaglosuj/

Nominacja została przyznana za działania związane z promocją historii Poznania oraz lokalnego patriotyzmu, które prowadziliśmy w 2018 roku:

• Zakochani w powstaniu – projekt edukacyjny polegający na opowiadaniu o powstaniu wielkopolskim poprzez opowieść epistolarną, której fragmenty ukazywane są cyklicznie w social media. Mecenasem projektu jest Aquanet S.A.
  • Matki Chrzestne Powstania Wielkopolskiego – artykuły, broszury, znaczki i pocztówki – projekt przywracający pamięć o kobietach,które na przełomie XIX i XX wieku wychowały młodych patriotów gotowych walczyć w powstaniu wielkopolskim,
  • Poznański Czerwiec ’56 – upamiętnienie jego bohaterów poprzez nazewnictwo skwerów (skwer dr Józefa Granatowicza, skwer Trzech Tramwajarek), publikacje (Czerwcowe ulice. Ulicznik poznański, Trzy Tramwajarki) oraz happening Bimbą w historię.

Przy okazji prowadzonych projektów mieliśmy zaszczyt współpracować z wieloma wspaniałymi ludźmi, którzy dzielili się z nami swoją pasją oraz wspólnym zamiłowaniem do odkrywania fascynującej historii naszego miasta. Ta nominacja należy także do nich.

Zachęcamy do zagłosowania na naszą fundację w niniejszym plebiscycie. Dzięki głosom mamy szansę otrzymać tę wyjątkową nagrodę, a co za tym idzie, opowiedzieć o naszej lokalnej historii szerszemu gronu publiczności.

Zespół Fundacji Kochania Poznania

Patroni Poznańskiego Czerwca ’56 w Kolejach Wielkopolskich

Tagi ,,,

Pod koniec ubiegłego miesiąca rozpoczęliśmy drugi cykl plansz edukacyjnych, tworzony we współpracy z Koleje Wielkopolskie sp. z o.o. Przedstawiamy w nim historię Poznańskiego Czerwca ’56 poprzez opowiadanie o bohaterach tamtych tragicznych wydarzeń.  Wśród prezentowanych postaci znajdą się osoby, o których często zapomina się w kontekście pierwszego masowego wystąpienia robotniczego w historii PRL-u.

Plansze są emitowane na ekranach w wagonach pasażerskich. Nowe grafiki pojawiają się co dwa tygodnie. Oto lista bohaterów, o których będziemy opowiadać:

1. Romek Strzałkowski
2. Peter Mansfeld
3. Kazimiera Iłłakowiczówna
4. Jarosław Maciejewski
5. Stanisław Hejmowski
6. Stanisław Matyja
7. Janusz Kulas
8. Jan Suwart
9. Józef Granatowicz
10. Trzy tramwajarki:  Helena Przybyłek, Stanisława Sobańska i Maria Kapturska
11. Zofia Trojanowiczowa
12. Konrad Doberschuetz
13. Lech Trzeciakowski
14. Aleksander Ziemkowski

Zachęcamy do śledzenia nas na Facebooku: fb.com/kochamy.poznan

Upamiętnienie Konrada Doberschuetza i Aleksandra Ziemkowskiego — bohaterów Poznańskiego Czerwca ’56

Tagi ,,,

18 czerwca 2019 roku złożyliśmy wnioski o uhonorowanie dwóch bohaterów Poznańskiego Czerwca ’56 — Konrada Doberschuetza oraz Aleksandra Ziemkowskiego — dedykowanymi im skwerami w przestrzeni naszego miasta.

Kim byli Ci zasłużeni bohaterowie?

Konrad Doberschuetz był aktywnym uczestnikiem czerwcowego protestu, jednym z najbardziej wnikliwych kronikarzy tego dnia, który pozostawił poruszające opisy, pierwszego antykomunistycznego powstania robotników w bloku sowieckim, którego był naocznym świadkiem.Czytaj dalej

Poznańskie Legendy zapraszają na Pyrkon!

Tagi ,,

Już w najbliższy weekend odbędzie się  Pyrkon, czyli największy Festiwal Fantastyki w Polsce i jeden z największych w Europie. W ramach projektu Poznańskie Legendy postanowiliśmy dołączyć do grona organizatorów tego niezapomnianego wydarzenia.

Co na Was czeka?

Przygotowaliśmy „fantastyczną wioskę”, w której nawiązujemy do świata legendarnych opowieści o naszym mieście! Będziecie mogli uczestniczyć w wyjątkowych pokazach, warsztatach, degustacjach i konkurach, związanych z legendami.

W wiosce porozmawiacie z legendarnymi postaciami, takimi jak prasłowiański władca Lech, krawiec Chwaliszewa, św. Marcin, właścicielka najsłynniejszych koziołków w Polsce, Maciejowa, poznański gawędziarz Stary Marych, księżniczka Ludgarda oraz książę Przemysł.

Wszystkie te atrakcje czekają na Was w dniach 26-28 kwietnia od godziny 10:00 w Fantasium Suburbium (pawilonie 7A na Międzynarodowych Targach Poznańskich).

Do zobaczenia!

Zespół Fundacji Kochania Poznania