Pamiętamy o powstańcach wielkopolskich— wnioski nazewnicze (styczeń 2020)

Tagi ,,,,

Na początku stycznia 2020 roku złożyliśmy 3 wnioski nazewnicze, upamiętniające bohaterów powstania wielkopolskiego — Józefa Jęczkowiaka, Juliana Lange, Stanisława Nogaja . Zaproponowane przez nas lokalizacje to bezimienne skwery, znajdujące się na Wildzie i św.Łazarzu. Czytaj dalej

Pociąg do wolności na Dzień Niepodległości!

Fundacja Kochania Poznania, Turystyka Kolejowa TurKol.pl, Święty Marcin 19 i Projekt Miś serdecznie zapraszają na nietypowe obchody Święta Niepodległości. W tym roku, aby uczcić rocznicę wyzwolenia Polski po 123 latach zaborów, postanowiliśmy zorganizować wydarzenie, którym w nieco inny sposób przypomnimy o niepodległościowej walce polaków.

Patroni Poznańskiego Czerwca ’56 w Kolejach Wielkopolskich

Tagi ,,,

Pod koniec ubiegłego miesiąca rozpoczęliśmy drugi cykl plansz edukacyjnych, tworzony we współpracy z Koleje Wielkopolskie sp. z o.o. Przedstawiamy w nim historię Poznańskiego Czerwca ’56 poprzez opowiadanie o bohaterach tamtych tragicznych wydarzeń.  Wśród prezentowanych postaci znajdą się osoby, o których często zapomina się w kontekście pierwszego masowego wystąpienia robotniczego w historii PRL-u.

Plansze są emitowane na ekranach w wagonach pasażerskich. Nowe grafiki pojawiają się co dwa tygodnie. Oto lista bohaterów, o których będziemy opowiadać:

1. Romek Strzałkowski
2. Peter Mansfeld
3. Kazimiera Iłłakowiczówna
4. Jarosław Maciejewski
5. Stanisław Hejmowski
6. Stanisław Matyja
7. Janusz Kulas
8. Jan Suwart
9. Józef Granatowicz
10. Trzy tramwajarki:  Helena Przybyłek, Stanisława Sobańska i Maria Kapturska
11. Zofia Trojanowiczowa