Patroni Poznańskiego Czerwca ’56 w Kolejach Wielkopolskich

Tagi ,,,

Pod koniec ubiegłego miesiąca rozpoczęliśmy drugi cykl plansz edukacyjnych, tworzony we współpracy z Koleje Wielkopolskie sp. z o.o. Przedstawiamy w nim historię Poznańskiego Czerwca ’56 poprzez opowiadanie o bohaterach tamtych tragicznych wydarzeń.  Wśród prezentowanych postaci znajdą się osoby, o których często zapomina się w kontekście pierwszego masowego wystąpienia robotniczego w historii PRL-u.

Plansze są emitowane na ekranach w wagonach pasażerskich. Nowe grafiki pojawiają się co dwa tygodnie. Oto lista bohaterów, o których będziemy opowiadać:

1. Romek Strzałkowski
2. Peter Mansfeld
3. Kazimiera Iłłakowiczówna
4. Jarosław Maciejewski
5. Stanisław Hejmowski
6. Stanisław Matyja
7. Janusz Kulas
8. Jan Suwart
9. Józef Granatowicz
10. Trzy tramwajarki:  Helena Przybyłek, Stanisława Sobańska i Maria Kapturska
11. Zofia Trojanowiczowa
12. Konrad Doberschuetz
13. Lech Trzeciakowski
14. Aleksander Ziemkowski

Zachęcamy do śledzenia nas na Facebooku: fb.com/kochamy.poznan

Upamiętnienie Konrada Doberschuetza i Aleksandra Ziemkowskiego — bohaterów Poznańskiego Czerwca ’56

Tagi ,,,

18 czerwca 2019 roku złożyliśmy wnioski o uhonorowanie dwóch bohaterów Poznańskiego Czerwca ’56 — Konrada Doberschuetza oraz Aleksandra Ziemkowskiego — dedykowanymi im skwerami w przestrzeni naszego miasta.

Kim byli Ci zasłużeni bohaterowie?

Konrad Doberschuetz był aktywnym uczestnikiem czerwcowego protestu, jednym z najbardziej wnikliwych kronikarzy tego dnia, który pozostawił poruszające opisy, pierwszego antykomunistycznego powstania robotników w bloku sowieckim, którego był naocznym świadkiem.Czytaj dalej

Poznańskie Legendy zapraszają na Pyrkon!

Tagi ,,

Już w najbliższy weekend odbędzie się  Pyrkon, czyli największy Festiwal Fantastyki w Polsce i jeden z największych w Europie. W ramach projektu Poznańskie Legendy postanowiliśmy dołączyć do grona organizatorów tego niezapomnianego wydarzenia.

Co na Was czeka?

Przygotowaliśmy „fantastyczną wioskę”, w której nawiązujemy do świata legendarnych opowieści o naszym mieście! Będziecie mogli uczestniczyć w wyjątkowych pokazach, warsztatach, degustacjach i konkurach, związanych z legendami.

W wiosce porozmawiacie z legendarnymi postaciami, takimi jak prasłowiański władca Lech, krawiec Chwaliszewa, św. Marcin, właścicielka najsłynniejszych koziołków w Polsce, Maciejowa, poznański gawędziarz Stary Marych, księżniczka Ludgarda oraz książę Przemysł.

Wszystkie te atrakcje czekają na Was w dniach 26-28 kwietnia od godziny 10:00 w Fantasium Suburbium (pawilonie 7A na Międzynarodowych Targach Poznańskich).

Do zobaczenia!

Zespół Fundacji Kochania Poznania

Niewyjaśnione morderstwo sprzed lat! Co tak naprawdę stało się z Ludgardą?

Tagi ,,,
Śmierć księżniczki Ludgardy nie była przypadkowa! Kto stoi za jej przedwczesnym zgonem?

Razem z Pyrkon TV szukaliśmy odpowiedzi na to pytanie…

Legenda o Księżnej Ludgardzie || Poznańskie Legendy

LEGENDA O LUDGARDZIE I PRZEMYŚLE IIPremiera najnowszej legendarnej produkcji Fundacja Kochania Poznania i PyrkonTV już za nami! Oto efekt naszej współpracy! 🎥🎬Miłego oglądania!👑 PS Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w produkcję 🙂 Szczególne podziękowania dla TEATR WIELKI – OPERA POZNAŃ za wypożyczenie strojów oraz Dom Tramwajarza oraz Muzeum Sztuk Użytkowych w Poznaniu za udostępnienie przestrzeni do nagrywania!#LudgardaiPrzemysł #PoznańskieLegendy #FundacjaKochaniaPoznania #PyrkonTV

Opublikowany przez Poznańskie Legendy Poniedziałek, 4 marca 2019

Kolejne filmiki już w produkcji. Szczegóły na naszym facebook’owym profilu Poznańskie Legendy
Spotkanie z Anielą Tułodziecką

Tagi ,,,

Dzisiaj, w siedzibie naszej Fundacji, mieliśmy ogromną przyjemność gościć uczniów Szkoła Podstawowa nr 84 im. Tadeusza Kościuszki w Poznaniu, uczestniczących w projekcie „Aniela Tułodziecka — Matka Chrzestna Powstania Wielkopolskiego”.

W ramach wydarzenia dzieci mogły posłuchać prelekcji dr Pawał Cieliczko o życiu i działalności Matek Chrzestnych Powstania Wielkopolskiego oraz Towarzystwa Przyjaciółek Wzajemnego Pouczania się i Opieki nad Dziećmi „Warta”.

Podczas zajęć przeprowadzonych przez Anną Wilczyńską, uczniowie poznali zasady etykiety, ubioru oraz konwenansów z przełomu XVIII I XIX wieku. Dzieci miały okazję także stworzyć stylizację, składającą się z replik kobiecych strojów, wzorowanych na ubiorze z czasów powstańczych.

W projekcie udział biorą Fundacja Kochania Poznania, Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk, Biblioteka Raczyńskich oraz Rada Rodziców szkoły.

Bardzo dziękujemy za zaproszenie do udziału w tej inicjatywie.❤

Ulice Kobiet: Jadwiga Żylińska

Tagi ,,,,

JADWIGA ŻYLIŃSKA — polska pisarka, prozaiczka, eseistka, autorka powieści dla młodzieży, powieści historycznych, słuchowisk i adaptacji.

Urodziła się 17 sierpnia 1910 roku we Wrocławiu. Wychowała się w domu inteligenckim na południu Wielkopolski. Jej ojciec – Kazimierz Michalski – był lekarzem, a matka Halina z domu Adamska – doskonale wykształconą pianistką.Czytaj dalej

Ulice Kobiet: Papusza (Bronisława Wajs)

Tagi ,,,,,

BRONISŁAWA WAJS (PAPUSZA) – cygańska poetka piszącą w języku romskim, pochodząca z grupy etnicznej Polska Roma (polscy Romowie nizinni).

Urodziła się 17 sierpnia 1908 lub 30 maja 1910 w Lublinie. Jej ojciec zmarł na Syberii, a matka – Katarzyna Zielińska – ponownie wyszła za mąż za Jana Wajsa.Czytaj dalej