Pod naszym patronatem: Biegi Nocny śladami powstania wielkopolskiego

Tagi ,,,,,

Już 16 listopada br. , w trakcie XXXVIII edycji Biegu Nocnego, poznańscy harcerze i harcerki wyruszą śladami powstania wielkopolskiego. W tym roku wydarzenie zostało objęte naszym patronatem.

Bieg Nocny to największa coroczna impreza harcerska, organizowana w Poznaniu nieprzerwanie od 1980 roku. Jest to gra miejska, w której grupy uczestników poruszają się po punktach wyznaczonych w ważnych dla miasta Poznania miejscach. W tym roku wszystkie trasy prowadzą przez miejsca związane z powstaniem wielkopolskim, dzięki czemu uczestnicy imprezy będą mogli poznawać historię związaną z dążeniem Wielkopolan do odzyskania niepodległości.

W każdym z odwiedzanych punktów harcerze i harcerki otrzymują wskazówki dotyczące kolejnych docelowych miejsc ich wyprawy. Zanim jednak dostaną podpowiedź, muszą wykonać wyznaczone zadanie, takie jak rebus, zagadka, czy odszyfrowanie wiadomości. Uczestnicy mają do wyboru trzy trasy biegu; pierwsza trasa piesza jest przeznaczona dla młodzieży w wieku gimnazjalnym, druga trasa pieszo-biegowa oraz trzecia rowerowa przeznaczone są dla harcerzy, którzy ukończyli 16 lat. Wszyscy, którzy dotrą na metę wyścigu, otrzymają ciepły posiłek oraz miejsce, w którym mogą przenocować do porannego ogłoszenia wyników.

Trzymamy kciuki za wszystkich uczestników biegu i życzymy udanej zabawy!

Organizatorem imprezy jest Hufiec Poznań „Siódemka”

Aktualności oraz szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.bieg-nocny.pl, na facebookowym profilmu Bieg nocny

oraz w wydarzeniu Bieg Nocny śladami Powstania Wielkopolskiego

Fotorelacja zeszłorocznej edycji:

Pierwsza porcja zdjęć z bazy Biegu!Zdjęcia: Dorota Goraj / Zosia Sobota/ Agnieszka ŁajsPS wyniki zostaną opublikowane na stronie jutro w południe ; )

Opublikowany przez Bieg Nocny Niedziela, 19 listopada 2017

Jeszcze więcej zdjęć, jeszcze wspanialszych!Dzięki Marta Sibila 😀

Opublikowany przez Bieg Nocny Środa, 22 listopada 2017

Żywa lekcja historii

19 października 2018 roku mieliśmy okazję uczestniczyć w „Żywej Lekcji Historii” w Szkole Podstawowej nr 78 w Poznaniu.

Na spotkanie z uczniami przybyli członkowie grupy rekonstrukcji cywilno militarnej  Semper Fidelis,   pod przewodnictwem Sergiusz Myszograj. Rekonstruktorzy ubrani w oryginalne stroje z minionych czasów wprowadzili młodych słuchaczy w klimat trudnej, ale i niezmiernie ciekawej historii Polski, dotyczącej powstania wielkopolskiego, powstania poznańskiego i warszawskiego.Czytaj dalej

Poznańskie literatki: Jadwiga Łuszczewska (Deotyma)

Tagi ,,

JADWIGA ŁUSZCZEWSKA (DEOTYMA) — poetka, deklamatorka, improwizatorka.

Swój pseudonim zawdzięcza matce, która pseudonimem córki chciała nawiązać do postaci Deotymy, Greczynki z Uczty Platona, wcielenia kobiecej mądrości. Jadwiga Łuszczewska urodziła się 1 sierpnia 1834 r. w Warszawie, zmarła 23 września 1908 r.

W latach siedemdziesiątych XIX w. – podobnie jak wcześniej rodzice – prowadziła w Warszawie salon literacki. Była autorką licznych tomików wierszy, cyklu poematów historycznych „Polska w pieśni”, powieści historycznej „Branki w jasyrze” oraz popularnego romansu rozgrywającego się w Gdańsku za panowania Władysława IV Wazy – „Panienka z okienka”.

Z Poznaniem związana była rodzinnie, gdyż jej stryj – poseł Adam Łuszczewski – mieszkał z rodziną przy ul. Młyńskiej 36.

Gdym radosna i zdumiała
W łunie słonecznej ujrzała
Wież Poznania złoty las,
Głos mnie dobiegł z jego bramy:
„My płaczemy – omdlewamy –
Czegóż szukasz wpośród nas…”
Próżno bracia się żalicie,
Zamiast grobu widzę życie.

Pożegnanie Poznania Czytaj dalej

Zakochani w powstaniu — historia powstania w listach

Tagi ,

Sto lat temu, podczas zabawy tanecznej w jednym z ogródków restauracyjnych na poznańskim Dębcu, spotkało się dwoje młodych ludzi – Marcel i Stefa. Zakochali się w sobie od pierwszego wejrzenia. Rozdzieliła ich jednak wojna. Nie mogli być razem.
Przyrzekli, że każdego dnia będą pisać do siebie listy.

Po stu latach prezentujemy korespondencję Marcela i Stefy. Pierwszy list został napisany 1 października, ostatni 16 lutego 1919 roku, gdy zwyciężyliśmy w powstaniu wielkopolskim.

Poznajcie historie „zakochanych w powstaniu”,
zespół Aquanet SA i Fundacji Kochania Poznania

Zapraszamy na:

* Facebook: https://www.facebook.com/zakochaniwpowstaniu/
     * Instagram: https://www.instagram.com/zakochani_w_powstaniu/?hl=pl

Więcej informacji podczas Pyrlandia Aquanet Festiwal 2018 (https://www.facebook.com/events/1915407211824520/)

Od ok 16.00 wśród festiwalowiczów pojawi się para naszych bohaterów, ok 18.00 wypatrujcie ich ze sceny.

Tajemniczy ptak z pałacu Działyńskich

Tagi ,,

Na szczycie pałacu Działyńskich, dwa wieki temu, przysiadł tajemniczy ptak, który do dziś stanowi ornitologiczną zagadkę. Przewodnicy oprowadzający turystów po poznańskim Starym Rynku często proszą gości o wskazanie gatunku tego ptaka. Niektórzy turyści są przekonani, że to orzeł, bo jakiż inny ptak mógłby wieńczyć siedzibę tak dostojnego, szlachetnego i patriotycznego polskiego rodu. Innym zwiedzającym jego dziób kojarzy się raczej z łabędziem czy gęsiorem. Zdarzają się i tacy, którzy stwierdzają, że to przedstawiciel jakiegoś dawno wymarłego gatunku, zamieszkującego przed stuleciami nasze ziemie. Czytaj dalej

Papusza (Bronisława Wajs) — nowa patronka na poznańskim Strzeszynie Literackim