Poznańskie literatki: Jadwiga Łuszczewska (Deotyma)

Tagi ,,

JADWIGA ŁUSZCZEWSKA (DEOTYMA) — poetka, deklamatorka, improwizatorka.

Swój pseudonim zawdzięcza matce, która pseudonimem córki chciała nawiązać do postaci Deotymy, Greczynki z Uczty Platona, wcielenia kobiecej mądrości. Jadwiga Łuszczewska urodziła się 1 sierpnia 1834 r. w Warszawie, zmarła 23 września 1908 r.

W latach siedemdziesiątych XIX w. – podobnie jak wcześniej rodzice – prowadziła w Warszawie salon literacki. Była autorką licznych tomików wierszy, cyklu poematów historycznych „Polska w pieśni”, powieści historycznej „Branki w jasyrze” oraz popularnego romansu rozgrywającego się w Gdańsku za panowania Władysława IV Wazy – „Panienka z okienka”.

Z Poznaniem związana była rodzinnie, gdyż jej stryj – poseł Adam Łuszczewski – mieszkał z rodziną przy ul. Młyńskiej 36.

Gdym radosna i zdumiała
W łunie słonecznej ujrzała
Wież Poznania złoty las,
Głos mnie dobiegł z jego bramy:
„My płaczemy – omdlewamy –
Czegóż szukasz wpośród nas…”
Próżno bracia się żalicie,
Zamiast grobu widzę życie.

Pożegnanie Poznania Czytaj dalej

Zakochani w powstaniu — historia powstania w listach

Tagi ,

Sto lat temu, podczas zabawy tanecznej w jednym z ogródków restauracyjnych na poznańskim Dębcu, spotkało się dwoje młodych ludzi – Marcel i Stefa. Zakochali się w sobie od pierwszego wejrzenia. Rozdzieliła ich jednak wojna. Nie mogli być razem.
Przyrzekli, że każdego dnia będą pisać do siebie listy.

Po stu latach prezentujemy korespondencję Marcela i Stefy. Pierwszy list został napisany 1 października, ostatni 16 lutego 1919 roku, gdy zwyciężyliśmy w powstaniu wielkopolskim.

Poznajcie historie „zakochanych w powstaniu”,
zespół Aquanet SA i Fundacji Kochania Poznania

Zapraszamy na:

* Facebook: https://www.facebook.com/zakochaniwpowstaniu/
     * Instagram: https://www.instagram.com/zakochani_w_powstaniu/?hl=pl

Więcej informacji podczas Pyrlandia Aquanet Festiwal 2018 (https://www.facebook.com/events/1915407211824520/)

Od ok 16.00 wśród festiwalowiczów pojawi się para naszych bohaterów, ok 18.00 wypatrujcie ich ze sceny.

Tajemniczy ptak z pałacu Działyńskich

Tagi ,,

Na szczycie pałacu Działyńskich, dwa wieki temu, przysiadł tajemniczy ptak, który do dziś stanowi ornitologiczną zagadkę. Przewodnicy oprowadzający turystów po poznańskim Starym Rynku często proszą gości o wskazanie gatunku tego ptaka. Niektórzy turyści są przekonani, że to orzeł, bo jakiż inny ptak mógłby wieńczyć siedzibę tak dostojnego, szlachetnego i patriotycznego polskiego rodu. Innym zwiedzającym jego dziób kojarzy się raczej z łabędziem czy gęsiorem. Zdarzają się i tacy, którzy stwierdzają, że to przedstawiciel jakiegoś dawno wymarłego gatunku, zamieszkującego przed stuleciami nasze ziemie. Czytaj dalej

Papusza (Bronisława Wajs) — nowa patronka na poznańskim Strzeszynie Literackim

Papusza (Bronisława Wajs) była cygańską poetką piszącą w języku romskim. Pochodziła z grupy etnicznej Polska Roma (polscy Romowie nizinni). Urodziła się 17 sierpnia 1908 lub 30 maja 1910 w Lublinie, zmarła 8 lutego 1987 w Inowrocławiu. Jej ojciec zmarł na Syberii, a matka – Katarzyna Zielińska – ponownie wyszła za mąż za Jana Wajsa.Czytaj dalej

Poznańskie literatki: Wisława Szymborska

Tagi ,,

WISŁAWA SZYMBORSKA — polska poetka, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury.

Urodziłam się na Ziemi Wielkopolskiej, co oczywiście nie jest żadną moją zasługą – ale tutaj pracował mój ojciec i jeszcze do niedawna żyli ludzie, którzy go pamiętali. Na tej ziemi odnajduję za każdym razem swoje pierwsze ujrzane w życiu krajobrazy. Tutaj było (i jeszcze jest, choć mniejsze) moje pierwsze jezioro, pierwszy las, pierwsza łąka i chmury.