Ulice Kobiet: Jadwiga Badowska-Muszyńska

Tagi ,,,,

JADWIGA BADOWSKA-MUSZYŃSKA — wybitna poznańska poetka, organizatorka teatrów dla dzieci oraz reżyserka słuchowisk radiowych, która przez ponad 60 lat związana była z naszym miastem i ubogacała kulturalnie poznaniaków.

Urodziła się w czerwcu 1913 roku w Wilnie. Była córką adwokata Kazimierza Szafkowskiego oraz Rosjanki, Anny Ignatiew. W Wilnie mieszkała z rodzicami i dwójką rodzeństwa — bratem Witoldem oraz młodszą siostrą, Ireną.Czytaj dalej

Ulice Kobiet: Alicja Iwańska

Tagi ,,,,

ALICJA IWAŃSKA — wybitna literatka; pisarka i poetka, antropolożka, socjolożka, uczestniczka powstania warszawskiego.

Urodziła się w Lublinie w 1918 roku. Gdy miała dwa lata, jej rodzice przeprowadzili się do wielkopolskiego Mikorzyna, pod Ostrzeszowem. Jej matka była poetką, a wśród krewnych, znajomych i przyjaciół nie brakowało literatów, dworek często odwiedzali: Zofia Kossak, Marie Jehanne-Wielopolska, Jadwiga Żylińska, Jarosław Iwaszkiewicz czy Bolesław Leśmian.Czytaj dalej

Ulice Kobiet: Ulica Anny Memoraty

ANNA MEMORATA — wybitna czeska poetka

Urodziła się między 1612 a 1615 rokiem w Łożebnicy, niedaleko Leszna. Była córką pastora oraz kaznodziei wspólnoty Braci Czeskich w Lesznie, Andrzeja Jakuba Memoratusa, który ukończył filozofię i fizykę w gimnazjum w Gdańsku. Jej przodkowie emigrowali z Czech do Wielkopolski w połowie XVI wieku, w pierwszej fali uchodźstwa Braci Czeskich przed prześladowaniami na tle religijnym.Czytaj dalej

Ulice Kobiet: Ludwika Dobrzyńska-Rybicka

Tagi ,,,,

LUDWIKA DOBRZYŃSKA-RYBICKA — filozofka, długoletnia dyrektorka Biblioteki Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, członkini Komisji Filozoficznej PTPN, profesor UAM w Poznaniu.

Urodziła się 19 listopada 1868 roku w Brzeżawie. Była córką Ludwika Dobrzyńskiego i Ludwiki z Moraczewskich (siostrzenicy historyka Jędrzeja Moraczewskiego). Jej cioteczną babką była słynna w Poznaniu Bibianna Moraczewska. Ludwika była redaktorką „wydanego z oryginału przez wnuczkę dr. Dobrzyńską-Rybicką” w 1911 roku Dziennika Bibianny Moraczewskiej.Czytaj dalej

Zakazana poezja Konrada Doberschuetza

W piątek o godz. 19:40 w TVP 3 Poznań w cyklu Zapomniane historie zostanie wyemitowany dokument pt. Zakazana poezja , poświęcony życiu i twórczości  Konrada Doberschuetza.  Bardzo nas cieszy popularyzacja wiedzy o tym bohaterze Poznańskiego Czerwca ’56. Nasza fundacja dąży do tego, by poznanianki i poznaniacy nie zapomnieli o poecie Doberschuetzu.

• W 2018 roku złożyliśmy wniosek o jego upamiętnienie skwerem przy zbiegu ulic 23 Lutego oraz Nowowiejskiego – link do wniosku
  • Ponadto, jego historia została opowiedziana w wydanej przez nas, wspólnie z Wydawnictwo Druga Strona Poznania, książce „Czerwcowe ulice. Ulicznik poznański”.

Zakazana poezja – zwiastun

Zwiastun filmu "Zakazana poezja" o Konradzie Doberschuetzu zapomnianym poznańskim poecie, który za swoje wiersze rok spędził w więzieniu. KD jest autorem jednego z najważniejszych wierszy o Czerwcu '56 "Śpij spokojnie mój mały chłopczyku. Postać odkryta przez dr Piotr Grzelczak z pewnością zasługuje na upamiętnienie w Poznaniu. Udało nam się również dotrzeć do rodziny Doberschuetza.

Opublikowany przez Zapomniane Historie Środa, 16 stycznia 2019

Zachęcamy do oglądania!

Ulice Kobiet: Emma Puffke

Tagi ,,,,

EMMA PUFFKE (EMMA ANIELA TERESA SALOMEA KUROWSKA) — pisarka, która całe swoje literackie życie poświęciła uprawianie popularnej literatury dotyczącej Poznania i Wielkopolski.

Urodziła się 28 listopada 1818 roku w Poznaniu w rodzinie prawnika Stanisława Kostki Kurowskiego oraz Marianny z Wronieckich. Dzieciństwo spędziła w Poznaniu, gdzie kształciła się w domu, najpierw pod kierunkiem dwóch starszych sióstr oraz ojca, a od 1832 roku w szkole im.Ludwiki (Radziwiłłowej) w Poznaniu.Czytaj dalej

Kim są Matki Chrzestne Powstania Wielkopolskiego?

Tagi ,,,

Matki Chrzestne Powstania Wielkopolskiego to bohaterki, o których jeszcze rok temu niewielu pamiętało. Te dzielne kobiety na przełomie XIX i XX wieku – mimo germanizacji oraz szykan – wychowały pokolenie młodych patriotów czerpiących dumę z tego, że są Polakami. Ludzi, którzy we właściwej chwili stanęli w pierwszym szeregu, by walczyć o wolną Wielkopolskę w odrodzonej Polsce.Czytaj dalej

Kobiet nie ma na banknotach… ale są na znaczkach i kartkach okolicznościowych!

Na Poczcie Polskiej można kupić kartki z limitowanej edycji przedstawiające cztery Matki Chrzestnymi Powstania Wielkopolskiego – Anielę Tułodziecką, Helenę Rzepecką, Janinę Omańkowską i Zofię Sokolnicką. Od 27 grudnia 2018 roku, przez 28 dni,  będzie można je ostemplować okolicznościowym datownikiem, przygotowanym specjalnie na te okazję. W ten sposób Fundacja Kochania Poznania świętuje 100. rocznice odzyskania niepodległości, 100, rocznicę Powstania Wielkopolskiego przede wszystkim 100. rocznice wywalczenia przez kobiety praw wyborczych.

Życzenia na Boże Narodzenie 2018

Szanowni Państwo! Drodzy przyjaciele! Miłośnicy Poznania!

Z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia życzymy Państwu zdrowia, szczęścia oraz pomyślności.

Niech najbliższe dni obfitują w chwile przepełnione radością i ciepłem rodzinnym, a nadchodzący 2019 rok upłynie pod hasłem Kochania Poznania!