Herstoria warta Poznania

Opublikowany w Herstoria warta Poznania Tagi ,,,,,

Pragniemy, by Herstoria warta Poznania stała się platformą popularyzowania wiedzy o niezwykłych kobietach, które przez wieki żyły w naszym mieście, o których wiadomości zaniknęły bądź zanikają w pomroce dziejów, kurzu archiwów i na żółknących kartach starych książek. Pokażemy kobiety, które warte są poznania i zapamiętania.

#KobietyNaCokołach – wspólnie z Pomniki Poznania przedstawimy kilka kobiet, które trafiły już na cokoły oraz kilkanaście dalszych, które uhonorowane zostały pamiątkowymi tablicami. Mamy nadzieję, że w ciągu tego roku uda nam się wesprzeć inicjatywę i na poznańskiej ławeczce, huśtawce czy schodach przysiądzie w końcu ukochana aktorka poznaniaków – Krystyna Feldman.

#UliceKobiet – wspólnie z Ulicznik Poznański przygotujemy opowieści o kobietach, które docenione zostały przez mieszkańców naszego miasta i patronują poznańskim ulicom, skwerom i placom. Mamy również nadzieję, że w ciągu tego roku sprawimy, że na 100-lecie uzyskania praw kobiet, będziemy mieli 100 kobiecych patronek.

#PoznańskieLiteratki – wspólnie z Poznański Przewodnik Literackiprzybliżymy postaci kilkudziesięciu poznanianek, które nie tylko mieszkały w naszym mieście, ale także zachwycały się nim w swojej poezji oraz prozie.

#MatkiChrzestnePowstaniaWielkopolskiego – wspólnie ze Śladami Powstania Wielkopolskiego opowiemy o kobietach, które nie były łączniczkami, sanitariuszkami i nie prowadziły kuchni polowych, ale były powstańczymi generałkami, twórczyniami niepokonanej Armii Wielkopolskiej.

#StoKobietNaStulecieKobiet – i wreszcie na deser, wspólnie z Kochamy Poznań podamy wam prawdziwy crème de la crème, to będzie sto najbardziej inspirujących wielkopolanek, które musiały zmierzyć się z oporem świata, żeby osiągnąć sukces i żyć pełnią życia.

Jesteśmy przekonani, że gdy Rok Kobiet będzie dobiegał końca, wszyscy będą wiedzieli, że poznanianki to dziewczyny najbardziej warte poznania.

Zapraszamy na nasz profil: www.facebook.com/Herstoria-warta-poznania