Inauguracja skweru Józefa Granatowicza – zapraszamy

Opublikowany w Z życia Fundacji Tagi

Drodzy Poznaniacy! Drogie Poznanianki!

Zapraszamy na uroczyste otwarcie skweru imienia doktora Józefa Granatowicza! Ten niezwykle zasłużony dla Poznania (i nie tylko) człowiek nareszcie otrzyma swoje honorowe miejsce w Poznaniu, tuż obok Szpitala Miejskiego im. F. Raszei.

Czym zasłużył sobie na to wyróżnienie?

Był to wybitny chirurg, twórca i wieloletni dyrektor Szpitala Miejskiego im. F. Raszei. Gdy 28 czerwca 1956 r. rozpoczęły się walki, zmienił szpital w powstańczy lazaret i operował, nie bacząc na kule wpadające do sal. Zakazał rejestrowania osób, którym udziela się pomocy, gdyż miał świadomość, że takie kartoteki mogą stać się listami proskrypcyjnymi. W Czarny Czwartek ratował życie poznańskich powstańców, tak jak w 1944 r. warszawskich, gdy klinikę Omega przekształcił w szpital polowy. Nauczyciel kilku pokoleń lekarzy i pielęgniarek.

Więcej na: http://fundacjakochaniapoznania.pl/dr-jozef-granatowicz-zapomniany-bohater-czerwca-56/

Zapraszamy 24 czerwca (niedziela) o 9.30 na skwer u zbiegu ulicy Poznańskiej i Jeżyckiej.

Uroczystość wpisana została w oficjalne obchody 62. rocznicy Powstania Poznańskiego Czerwca 1956 r., organizowane przez Miasto Poznań.