Kobiety na cokołach: Tablica Krystyny Feldman

Opublikowany w Herstoria warta Poznania, Kobiety na cokołach Tagi ,,

Skromna metalowa tablica umieszczona na bloku mieszkalnym nr 74 na osiedlu Armii Krajowej przypomina o Krystynie Feldman, ukochanej aktorce pokoleń Poznaniaków, która przez prawie 30 lat była mieszkanką poznańskich Rataj.

W tym budynku w latach 1979-2007 mieszkała
Krystyna Feldman
wybitna aktorka Teatru Nowego w Poznaniu
Poznanianka z wyboru, skromna, życzliwa i pogodna,
spacerująca po osiedlowych uliczkach,
nasza uśmiechnięta sąsiadka.
W imieniu mieszkańców w I rocznicę śmierci
składamy jej hołd i podziękowanie za to, że z nami była.
Spółdzielnia Mieszkaniowa
„Osiedle Młodych”
w Poznaniu
Poznań, 24 stycznia 2008 r.

Nie tylko tablica na ratajskim bloku, w którym mieszkała poznańska aktorka, przypomina w Poznaniu o Krystynie Feldman. Znacznie mniejsza tabliczka odsłonięta została uroczyście w dniu 29 lutego 2008 roku w zajezdni autobusowej przy ul. Warszawskiej. Nie została ona jednak umieszczona na żadnej ścianie czy murze ale na fotelu autobusowym, na którym zwykle siadała pani Krystyna. Fotel najczęściej zajmowany przez aktorkę zgodnie wskazali kierowcy MPK, motorniczowie oraz pasażerowie, którzy odtąd będą mogli usiąść tam gdzie najpopularniejsza poznańska aktorka. Na metalowej tabliczce wygrawerowany został portret aktorki, pod którym znalazło się motto z Jana Jakuba Rousseau.

Prawdziwa grzeczność polega na wyrażaniu życzliwości

Obok zaś krótka informacja

W tym miejscu zwykła siadać
Pani Krystyna Feldman
01.03.1920 – 24.01.2007
Niezwykła osobowość,
wspaniała artystka,
wierna pasażerka MPK Poznań
Poznań 29.02.2008 r.

Mam nadzieję, że wkrótce w przestrzeni miejskiej Poznania zagości kolejna tabliczka przypominająca o Krystynie Feldman, a tym razem nie będzie ona się znajdowała na osiedlowym bloku czy w autobusie miejskiej komunikacji, ale w jednym z centralnych miejsc naszego miasta, gdzie powstanie ławeczka Krystyny Feldman. Choć niektórzy uważają, że znacznie lepsza od ławeczki byłaby Huśtawka Krystyny Feldman, bo znacznie lepiej oddawałaby życiową energię poznańskiej aktorki.

Tekst: Paweł Cieliczko
Zdjęcia: Wikimedia