KOBIETY NA MAPIE POZNANIA — NOWE PATRONKI ULIC

Opublikowany w Z życia Fundacji Tagi ,,,,

16 stycznia złożyliśmy wniosek o uhonorowanie 16 wybitnych kobiet-literatek, nadając ich imiona ulicom na terenie Strzeszyna Literackiego.

Oto lista zaproponowanych przez nas postaci:

1. Anna Memorata
  2. Bronisława Wajs – Papusza
  3. Emma Puffke
  4. Ida Fink
  5. Jadwiga Żylińska
  6. Jadwiga Badowka-Myszyńska
  7. Jadwiga Popowska
  8. Joanna Drażba
  9. Lucyna Sieciechowiczowa
  10. Ludwika Dobrzyńska-Rybicka
  11. Maria Paradowska
  12. Monika Gruchmanowa
  13. Wanda Brzeska
  14. Wanda Karczewska
  15. Wirydianna Fiszerowa
  16. Zofia Trojanowiczowa

Historie tych niezwykłych kobiet opowiemy już niedługo na naszym profilu Ulicznik Poznański.

W 2018 roku obchodzimy setną rocznicę nadania praw wyborczych polskim kobietom. Dla uhonorowania tego jubileuszu, Rada Miasto Poznań przyjęła uchwałę wskazującą, by w bieżącym roku w szczególny sposób pamiętać o kobietach i czynić je patronkami poznańskich ulic, placów i skwerów.

Do złożenia wniosku zmotywowały nas jeszcze dwa powody:

• idea ta wpisywałaby się doskonale zarówno w dotychczasową koncepcję nazewniczą przyjętą dla całego tzw. Strzeszyna Literackiego, jak również – w stuletnią już niemal – poznańską tradycję nazewniczą, nakazującą nazywanie określonych obszarów miasta jednorodnymi typami nazw, dzięki czemu mamy ulice malarzy na Górnym Łazarzu, ulice literatów na Jeżycach, czy ulice generałów na Wildzie.
  • znamienne jest, że w wielu rejonach miasta znajdują się takie kompleksy ulic, których patronami są wyłącznie mężczyźni, nie ma natomiast żadnego przypadku, by przestrzeni miejskiej Poznania patronowała grupa kobiet. Strzeszyn Literacki ma być pierwszym obszarem w naszym mieście, gdzie jako patronki pojawi się grupa zasłużonych dla naszego miasta kobiet.

Już 1 marca nasz wniosek będzie omawiany na posiedzeniu Komisji Kultury i Nauki.

Liczymy na poparcie ze strony radnych oraz wszystkich poznaniaków.