Pierwsze urodziny fundacji

Opublikowany w Z życia Fundacji Tagi ,

Fundacja Kochania Poznania została formalnie założona 8 lutego 2016 roku. Trudno nam uwierzyć, że minął już dokładnie rok. Skąd wziął się pomysł? To proste. Z miłości do Poznania.

Jak ten czas szybko płynie

Nasza działalność skupia się przede wszystkim wokół poznańskiej historii, kultury oraz sztuki. Prowadzimy kilka projektów blogowych, takich jak Pomniki Poznania, Poznańskie Legendy, Fontanny Poznania, czy niedawno powstały Ulicznik Poznański. Wiele naszych artykułów ukazało się w popularnym dwumiesięczniku miejskim „Puls Poznania

Stawiamy także pierwsze kroki we wprowadzaniu, z pozoru niewielkich, zmian w przestrzeni miejskiej. Chcemy, by pamiętano i znano osoby, które w większym lub mniejszym stopniu zasłużyły się Poznaniowi. Stąd pomysł na nazwanie placu Wyspiańskiego, skwerem Ferdinanda Focha, czy upamiętnienie Krystyny Feldman huśtawką.

Naszym zdaniem, naszym największym sukcesem minionego roku jest zwycięstwo w Poznańskim Budżecie Obywatelskim 2017 w rejonie Stare Miasto. To niezwykle miłe, że obdarzyliście nas takim zaufaniem i że po prostu spodobał się Wam nasz projekt: „Poznańskie Legendy – szlak kulturowy”. Nie pozostaje nam nic innego jak (w ciągu najbliższych 2 lat) wywiązanie się z planu.

Co dalej?

Z pewnością będziemy kontynuować powstałe już projekty ale głowy mamy pełne kolejnych historyczno-literackich pomysłów. Jednym z nich będzie złożenie wniosku o nadanie niewielkiemu skwerowi na Łazarzu (przy ul. Małeckiego i ul. Granicznej) nazwy „skwer gaduł łazarskich”. Owymi „gadułami” mieliby być: Czesław Kędzierski (Dziadek Czesio) – redaktor „kuriera Poznańskiego”, autor licznych baśni i legend, Stanisław Strugarek (Wuja Czechu) twórca felietonów oraz audycji w latach ’60- oraz Marian Pogasz (Stary Marych) – felietonista i twórca audycji prowadzonych poznańską gwarą.

Jest jeszcze kilka postaci, którym, naszym zdaniem, jesteśmy winni zwrócenie pamięci. Należą do nich: Aleksander Ziemkowski – pisarz, który z powodzeniem zebrał i opublikował wspomnienia uczestników poznańskiego Czerwca’56, prof. Lech Trzeciakowski – wybitny poznański historyk, profesor nauk humanistycznych, badacz historii XIX i XX wieku, który większość swych publikacji poświęcił Poznaniowi i Wielkopolsce, Konrad Doberschuetz – poeta, który został skazany na 3 lata więzienia za… napisanie ( nawet nie opublikowanie) wiersza o Czerwcu’56 oraz dr Józef Granatowicz – niezwykle odważny lekarz, który podczas Czerwca ’56 kierował szpitalem im. Raszei przy ul. Mickiewicza.

Dziękujemy Wam za to, że nas czytacie, za to, że do nas piszecie i że się Wam podoba. Trzymajcie kciuki za nas kciuki!

Zespół Fundacji