Odziane w historię. Dzień Kobiet w Muzeum Historii Ubioru

Opublikowany w Herstoria warta Poznania, Z życia Fundacji Tagi ,

Z okazji tegorocznego dnia kobiet spotkaliśmy się z poznańskimi rekonstruktorkami! Zaprezentowały one własnoręcznie zrobione stroje i akcesoria, przeprowadziły pokazy, a także opowiedziały o swoich doświadczeniach, związanych z rekonstrukcją historyczną.

Na uczestników wydarzenia przygotowaliśmy wiele atrakcji! Panie podczas panelu dyskusyjnego zdradziły, jak przygotowują się do swoich ról, skąd biorą inspiracje, a także w jaki sposób rekonstrukcja historyczna wpływa na ich relacje rodzinne. W trakcie prelekcji zaprezentowały techniki przygotowywania haftów na kostiumach i akcesoriach z różnych okresów, a także zaprosiły do wspólnego haftowania – każdy z słuchaczy mógł zaznaczyć swoją obecność na pamiątkowym materiale. Goście otrzymali także bezpłatny numer specjalnego wydania „Gońca Poznański ” Fundacji Kochania Poznania.

W Muzeum Historii Ubioru ugościły nas członkinie Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej „Krynolina” Katarzyna Staciwa i Alicja Mochocka, które opowiedziały gościom o prezentowanej wystawie bielizny z XIX i XX wieku.

Był to czas niesamowitych spotkań oraz wspólnych rozmów, w trakcie których mogliśmy posłuchać ciekawych anegdot, cennych wskazówek oraz opowieści, zdradzających kulisy pracy rekonstruktorek.

Udział we wszystkich atrakcjach był bezpłatny.

Fot. Justyna Szadkowska

W panelu dyskusyjnym wzięły udział:Katarzyny Staciwa i Alicji Mochockiej (Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej „Krynolina”) Moniki Warchalewskiej (Projekt Miś), Anny Wilczyńskiej, Krystyny Jasiczak, Agnieszki Ostrowskiej (www.agaostrowska.com) oraz Magdaleny Antolczyk (Studenckie Koło Literacko-Teatralne „Dygresja”).

Podczas wydarzenia studentki ze Koła Literacko-Teatralnego „Dygresja” wcieliły się w postaci znanych kobiet z historii — Tamary Łempickiej, Zofii Nałkowskiej, Wandy Rutkiewicz ,Marii Skłodowskiej-Curie.

Pokazy warsztatowe przeprowadziła Krystyna Jasiczak, Agnieszka Ostrowska i Maria Wielebska.