Poznańskie Literatki: Ewa Najwer

Opublikowany w Herstoria warta Poznania, Poznańskie literatki Tagi ,,

Ewa Najwer — poznańska poetka, pochodząca z Kresów Wschodnich.

• urodziła się w Stanisławowie, w czasie okupacji wraz z matką sześć lat spędziła na zsyłce w Kazachstanie. Po wojnie przybyły do Polski.
  • uczyła się w Bojanowie i Rawiczu, w 1949 r. osiadła w Poznaniu, gdzie uczęszczała do VIII LO, skończyła polonistykę, uczyła w szkole podstawowej, a potem w VI LO im. I.J. Paderewskiego. Publikowała artykuły z metodologii nauczania języka polskiego, w latach 1966-1969 prowadziła zajęcia na UAM.
  • debiutowała w 1962 r. wierszem „Godziny malowane”, odtąd poezja stała się najważniejszą forma jej ekspresji literackiej, co pokazały kolejne tomiki: „Światłoryty” (1962), „Sztuka niekochania” (1964), „Odlot ziół” (1968), „Kukiełki i demony” (1970), „Sad nad winnicą” (1974), „Lisie kładki” (1977), „Wiersze siódme” (1982), „Z wilczym pasterzem” (1988), „Pożółkłe fotografie” (1990), „Ziemia ukradziona Bogu” (1991), „Komnata liczb” (2003).
  • debiut prozatorski Ewy Najwer – „Sardynki dla kota” (1971) spotkał się z powszechną krytyką, przychylności nie zyskała też „Tańcząca w czerwieni” (1973). Prawdziwy talent pisarski ujawniła dopiero w powieści „Dardzielanie” (1978), stylizowanej na sagę rodzinną, nielukrowaną jednak, a przynoszącą wizję prowincjonalnej, przedwojennej społeczności, pełnej zakłamania, intryg i rodzinnych tajemnic.
  • „Oczy bez powiek” (1980) to z kolei opowieść o granicach odpowiedzialności artystów, o tym, na jakie kompromisy może się twórca zdobyć. Wielu uważa tę książkę za najwybitniejsze dokonanie Najwer, której świat od poezji przewędrował ku literackiemu konkretowi wyrażanemu nie tylko przez pisanie prozy, ale i przez skoncentrowanie się na ludzkich postawach. Problematyka wyborów dokonywanych przez ludzi zmuszonych do życia w państwie, z którego działalnością nie w pełni się zgadzają, musiała być dla Ewy Najwer ważną wręcz genetycznie. Jej ojciec Adam Najwer był oficerem policji więzionym w Ostaszkowie i zamordowanym przez NKWD w Kalininie.
  • Najwer była współzałożycielką Komitetu Porozumiewawczego Środowisk Twórczych w Poznaniu. Działała także w gildiach literackich: Związku Literatów Polskich (1965-1983), PEN-Clubie (od 1988 r.) i Stowarzyszeniu Pisarzy Polskich (od 1989 r.).

Źródło: Paweł CieliczkoPoznański Przewodnik Literacki
    Portret: Agnieszka Zaprzalska