Pomniki Poznania

Słowo „pomnik” pochodzi od niefunkcjonującego już dzisiaj w polszczyźnie wyrazu „pomnieć” – oznaczającego tyle co „zapamiętać”, „zachować dla pamięci”, „nie zapomnieć”. Pomniki wiele mówią o ludziach zamieszkujących w danym miejscu, ale także o podmuchach polityki i wichrach historii, które doprowadziły do ich powstania lecz i tych, które zmiotły je z cokołów.

Pomniki nie mają żadnej wartości użytkowej, do niczego nie służą, a jedyną racją ich istnienia jest dawanie świadectwa. Świadectwa pamięci, świadectwa władzy, świadectwa wdzięczności, świadectwa kulturze, świadectwa przekonaniom oraz poglądom dominującym w społeczności lub tym, narzucanym przez władze. Często nie pamiętamy już idei, które przyświecały powstaniu poszczególnych monumentów, a nie potrafiąc odczytać i pojąć tego, co przez pomniki przekazywali nam przodkowie, przestajemy rozumieć nasze miasto, swoją przeszłość, tracimy cząstkę samych siebie, bo pomniki to wykute w kamieniu, odlane w spiżu czy brązie emocje.

Pomniki Poznania to seria 12 książek o pomnikach, które stoją lub stały w naszym mieście. Każda z opowieści wieść będzie szlakiem tematycznym zbudowanym wokół wybranych poznańskich monumentów. Historie poznańskich pomników fascynują, pouczają, czasem bulwersują, bywa że wzruszają. Opowieść o nich to nie tylko fantastyczna lektura ale też zaproszenie na niezwykłą wyprawę, ukazującą Poznań, tętniący od idei, myśli, pamięci i ambicji, wciąż żywych, mimo iż skamieniałych i zmarmurzonych w pomnikach, które poznamy w spacerownikach:

1. Śladami powstania wielkopolskiego
  2. Śladami II wojny światowej
  3. Śladami Poznańskiego Czerwca 1956
  4. Pomniki Polski Ludowej
  5. Pomniki upadłe
  6. Fontanny Poznania
  7. Posągowi poznaniacy
  8. Poznaniacy honoris causa
  9. Pomniki w aureoli
  10. Podniebny Poznań
  11. Zwierzęta na cokołach