Fontanny Poznania

Pierwsze poznańskie ozdobne studzienki powstały w czasach staropolskich na czterech narożach rynku, najpierw patronowały im zwierzęta, potem antyczne  bóstwa. Kolejne miejskie wodotryski budowano w czasach pruskich, zdobiąc nimi place, skwery i ulice, bo każda nowopowstająca fontanna była przede wszystkim elementem małej architektury i miała podnieść estetykę miasta. Z biegiem lat ta tendencja się zmieniła, a fontanny stały się bardziej projektami inżynierskimi niż artystycznymi, mniejsze znaczenie miały rzeźby, a większą rolę odgrywała woda, jej kształtowanie oraz gra świateł.

Spacerownik Fontanny Poznania to trzy koncentrycznie rozchodzące się – jak kręgi na wodzie – trasy historyczne:

• krąg staropolski to figura św. Jana Nepomucena oraz cztery ozdobne studzienki od czasów staropolskich zdobiące poznański rynek;
  • krąg pruski to studzienki i fontanny wzniesione w okresie zaborów, w obrębie rozbudowującego się, dziewiętnastowiecznego miasta;
  • krąg współczesny to fontanny, które pojawiły się w czasie ostatniego stulecia, kiedy Poznań ponownie stał się polskim miastem.

Spacer z Fontannami Poznania będzie niezwykle przyjemny, bo każdy przystanek to pretekst do przeczytania o kolejnej studzience, ale i frajda z ochłodzenia się przy miejskim wodotrysku. Poznań to „miasto wodą pisane”, a w fontannach zapisane są dzieje miasta, zarówno te oficjalne, z kronik i dokumentów, jak również, te związane z ludzkimi historiami, bo woda niesie pamięć nie tylko o rzeczach wielkich i ważnych ale także tych codziennych, indywidualnych, czasem błahych lecz jakże urokliwych.

Pozostałe Projekty Pomniki Poznania

Pomniki Powstania Wielkopolskiego

Pomniki Powstania Wielkopolskiego Śladami powstania wielkopolskiego to przewodnik po miejscach związanych z poznańską insurekcją, która jest – wyjątkowym w naszych dziejach – przykładem wolnościow

Pomniki II Wojny Światowej