Podniebny Poznań

Pomniki kojarzymy z marmurowymi, spiżowymi czy brązowymi figurami, które spoczywają na solidnych, kamiennych postumentach. Podniebny Poznań to książka, która ukaże nam pomniki, które nie mają cokołów, a nawet nie są umieszczone na ziemi, tylko lewitują ponad poznańskimi placami i ulicami.

Unoszenie się w powietrzu wydaje się być wbrew pomnikowej naturze, przekonamy się jednak, że takich „niedotykających ziemi” pomników jest w Poznaniu wiele. Podnosząc wzrok, dojrzymy rzeźby świętych zdobiące fronty poznańskich kościołów, czy madonny patronujące licznym kamienicom. Podniebny Poznań to nie tylko święci, z dachu jednej z kamienic gwiazdom przygląda się Mikołaj Kopernik, popiersia poetów i działaczy niepodległościowych wieńczą kilka innych, architekt Jan Baptysta Quadro z wygodnej niszy przygląda się swemu ratuszowi, a posąg trzech braci zdobi ratuszową sterczynę.

Niejeden student starał się dosiąść pegaza na dachu Opery i pocwałować na nim ponad miastem. Jesteśmy przekonani, że Podniebny Poznań to trasa, którą chętnie przejdzie, a wręcz przefrunie, wielu naszych czytelników.

Pozostałe Projekty Pomniki Poznania

Pomniki Powstania Wielkopolskiego

Pomniki Powstania Wielkopolskiego Śladami powstania wielkopolskiego to przewodnik po miejscach związanych z poznańską insurekcją, która jest – wyjątkowym w naszych dziejach – przykładem wolnościow

Pomniki II Wojny Światowej