Pomniki Powstania Wielkopolskiego

Śladami powstania wielkopolskiego to przewodnik po miejscach związanych z poznańską insurekcją, która jest – wyjątkowym w naszych dziejach – przykładem wolnościowego zrywu zakończonego pełnym sukcesem i nie okupiony ogromem ofiar.

Książka nawiązywać ma do podobnych publikacji wiodących śladami powstania warszawskiego czy powstań śląskich, a zaprojektowana będzie jako trasa spacerowa po Poznaniu z przełomu 1918 i 1919 roku. Przewodnikami po nim będą powstańcy wielkopolscy, którzy „opowiedzą” o miejscach, w których knuli, planowali, walczyli i negocjowali naszą niepodległość. W krótkich notach przedstawimy biografie najważniejszych postaci, a przede wszystkim formy i okoliczności upamiętnienia powstania wielkopolskiego w naszym mieście.

Trasa rozpocznie się na placu Wolności, gdzie mieszkańcy Poznania pobudzeni zostali do walki słowami Ignacego Jana Paderewskiego, przejdziemy przez najważniejsze miejsca związane z powstaniem. Pomniki i tablice pamiątkowe przypomną nam o walkach, kwaterach i sztabach powstańczych. Wędrówka zakończy się zaś na Starym Rynku, gdzie wszyscy niesyci wrażeń i wiedzy poznać będą mogli ekspozycję Muzeum Powstania Wielkopolskiego, ulokowanego w budynku Odwachu.

Pozostałe Projekty Pomniki Poznania

Pomniki II Wojny Światowej

Pomniki II Wojny Światowej Spacerownik Śladami II wojny światowej to zaproszenie do wędrówki śladami tragicznych wydarzeń z czasów wojny i okupacji, która na terenie Poznania i Wielkopolski – bezpo

Śladami poznańskiego Czerwca