Pomniki Poznańskiego Czerwca

Śladami Poznańskiego Czerwca 1956 to spacerownik wiodący po miejscach, w jakich rozgrywały się wydarzenia, które do historii przeszły jako bohaterski, ale i tragiczny poznański czarny czwartek. Przystankami na trasie naszej wycieczki będą pomniki i tablice, którymi poznaniacy pragnęli te zdarzenia ocalić od zapomnienia.

Naszymi przewodnikami będą nie tylko historycy ale przede wszystkim uczestnicy czerwcowych wydarzeń – robotnicy, działacze, lekarze, pielęgniarki, milicjanci, żołnierze, a nawet pracownicy bezpieki, – którzy pozostawili swoje relacje z tego pamiętnego dnia. Książka wzbogacona zostanie także „czerwcową poezją”, która lepiej niż setki stron oddać potrafi nastrój i wagę tych historycznych chwil.

Trasa rozpocznie się pod bramą zakładów Cegielskiego, skąd 60 lat temu ruszyła robotnicza demonstracja, a wiodła będzie ulicami Poznania, których nazwy utrwalają pamięć tamtego dnia. Przejdziemy przez Łazarz, Jeżyce oraz Centrum, gdzie do cegielszczaków przyłączali się robotnicy z kolejnych zakładów. Zwieńczeniem wycieczki będzie plac Mickiewicza, na którym w 1956 roku zebrało się sto tysięcy gniewnych ludzi, a 25 lat później przy podobnym zgromadzeniu odsłonięto najważniejszy pomnik naszego miasta – Poznańskie Krzyże.

Pozostałe Projekty Pomniki Poznania

Pomniki Powstania Wielkopolskiego

Pomniki Powstania Wielkopolskiego Śladami powstania wielkopolskiego to przewodnik po miejscach związanych z poznańską insurekcją, która jest – wyjątkowym w naszych dziejach – przykładem wolnościow

Pomniki II Wojny Światowej