Pomniki Upadłe

Pomniki – mimo że wykonywane w najtrwalszych materiałach – są bardzo wrażliwe na zmiany politycznego klimatu. Są wyrazem szacunku dla bohaterów, pamięci o wydarzeniach, ale gdy zmieniają się okoliczności wczorajsi herosi stają się obiektami nienawiści i skrupulatnie się ich usuwa, a puste cokoły zajmują nowe postaci.

Pomniki upadłe to zaproszenie do dwóch wędrówek po przestrzeni Poznania ale także po jego przeszłości. Podczas pierwszej poznamy kilkanaście pomników, które zdobiły lub szpeciły nasze miasto w czasach pruskich, a strącone zostały kwietniowej nocy 1919 roku, gdy Polacy poczuli się gospodarzami Poznania. Druga trasa wiodła będzie śladami pomników, jakie wzniesione zostały przez Polaków w czasie zaboru oraz w okresie międzywojennym, a które podczas wojny zniszczyli hitlerowscy okupanci.

Pozostałe Projekty Pomniki Poznania

Pomniki Powstania Wielkopolskiego

Pomniki Powstania Wielkopolskiego Śladami powstania wielkopolskiego to przewodnik po miejscach związanych z poznańską insurekcją, która jest – wyjątkowym w naszych dziejach – przykładem wolnościow

Pomniki II Wojny Światowej