Rzeźby To Dziwne

Rzeźby to dziwne, rzeźby niezwykłe jako tytuł książki o poznańskich pomnikach brzmieć może obrazoburczo. Poznaniacy zawsze mieli jednak poczucie humoru i dystans, a na cokoły wynosili postaci, które w innych miastach nie mogłyby na to liczyć.

Pierwszym „nieświętym” pomnikiem w Poznaniu uhonorowano wszak osobnika wyjętego spod prawa – miejskiego kata, którego figurę postawiono na Pręgierzu. Najpopularniejszym poznańskim „monumentem” jest zaś… Gwara Poznańska upostaciowiona w osobie Starego Marycha. Bamberka, Zyga Latarnik czy Golem to kolejne postaci, które tylko w Poznaniu mogły trafić na cokół.

Książka Rzeźby to dziwne, rzeźby niezwykłe… wiodła będzie najprzyjemniejszymi trasami spacerowymi, gdzie wśród zieleni poznańskich parków, znajdują się rzeźby, o których istnieniu zwykle nie mamy pojęcia. Pomniki Poznania to nie tylko centrum, ale także betonowe rzeźby na ratajskich osiedlach mieszkaniowych, pozostałości po plenerach rzeźbiarskich, dzieła Magdaleny Abakanowicz czy kinetyczny owad, który od lat przypatruje się poznaniakom w Starym Browarze. Spacer i spotkania z tymi nietypowymi bohaterami naszego miasta fantastycznie dopełni i zamknie serię „Pomniki Poznania”.

Pozostałe Projekty Pomniki Poznania

Pomniki Powstania Wielkopolskiego

Pomniki Powstania Wielkopolskiego Śladami powstania wielkopolskiego to przewodnik po miejscach związanych z poznańską insurekcją, która jest – wyjątkowym w naszych dziejach – przykładem wolnościow

Pomniki II Wojny Światowej