Zwierzęta Na Cokołach

Symbolem Poznania są koziołki z ratuszowej wieży. Ich pomnik na skwerku przy placu Kolegiackim, obok obecnego magistratu, to jedno z najbardziej fotogenicznych miejsc w Poznaniu. Koziołki nie są jednak jedynymi zwierzętami, które mieszkańcy Poznania postanowili uhonorować posągami.

Spacerownik Zwierzęta na cokołach wiódł będzie tropami zwierząt, których wizerunki wykute zostały w kamieniu, odlane w metalu, a czasem wykonane z betonu aby  ozdabiać poznańskie ulice, skwery oraz parki. Jako że jest zwierząt tych jest całkiem sporo spotkania z nimi podzielone zostały na cztery trasy:

• spacer „Zwierzęta ze Starego Miasta”,
  • spacer „Zwierzęta ze Starego Zoologu”,
  • spacer „Wszystkie zwierzęta duże i małe”,
  • spacer „Pegaz i inne stwory mityczne”.

Pozostałe Projekty Pomniki Poznania

Pomniki Powstania Wielkopolskiego

Pomniki Powstania Wielkopolskiego Śladami powstania wielkopolskiego to przewodnik po miejscach związanych z poznańską insurekcją, która jest – wyjątkowym w naszych dziejach – przykładem wolnościow

Pomniki II Wojny Światowej