Poznańskie Legendy

Poznańskie legendy – szlak kulturowy

„Poznańskie legendy – szlak kulturowy” to projekt Fundacji Kochania Poznania polegający na zorganizowaniu stałej trasy kulturowej, wiodącej po miejskich placach, ulicach, skwerach i parkach, gdzie rozgrywały się niezwykłe wydarzenia, o których wiemy z legend oraz opowieści o dawnym Poznaniu. Tworząc szlak legend poznańskich, nawiązać pragniemy do legendarnych początków naszego miasta…

Stara legenda mówi, że Lucyferowi bardzo nie w smak był rozwijający się, chrześcijański Poznań. Pewnej nocy zebrał diabły gdzieś na Śląsku, kazał im podnieść wielką skałę, ruszyć z nią ku naszemu miastu i zrzucić ją, żeby zostało doszczętnie zniszczone. I pewnie tak by się stało, gdyby nie donośne pianie przebudzonego przypadkiem koguta. Diabły – myśląc, że wstaje już słońce, – upuściły olbrzymi kamień nieopodal miasta i czmychnęły ku piekielnym czeluściom. Miejsce, gdzie uderzył głaz jest nam wszystkim doskonale znane, ten głaz to Góra Przemysła. Inna opowieść wskazuje na niezwykłe pochodzenie i nadprzyrodzoną moc kamienia znajdującego się w fundamencie kościółka Najświętszej Marii Panny na Ostrowie Tumskim. Modląc się tam, Kazimierz Odnowiciel odłożył swój miecz właśnie na ten kamień i wtedy usłyszał głos z niebios nakazujący mu podjęcie walki z Masławem i odbudowanie państwa polskiego. Nieprawdopodobne zwycięstwo księcia dało początek przekonaniu o tajemnej mocy kamienia i przez kolejne stulecia wielkopolscy rycerze, nim wyruszyli na jakąkolwiek bitwę, pocierali ostrza swych mieczy o ten magiczny głaz, by nabrały mocy i przyniosły im tryumf. Magiczne kamienie pojawiają się w dziejach Poznania w zasadzie od jego zarania i odgrywają niebagatelną rolę w rozwoju naszego miasta. Nawiązując do tych tradycji, chcielibyśmy aby trasę kulturową zainspirowaną poznańskimi legendami tworzyły swoiste kamienie legendarne umieszczone w przestrzeni poznańskiego starego miasta i jego okolic.

Naszymi kamieniami legendarnymi mają być indywidualnie zaprojektowane, spiżowe płyty chodnikowe przypominające o niezwykłych wydarzeniach z bardziej i mniej odległej przeszłości, które zachowały się w pamięci pokoleń, przechodząc do legendy, także tej miejskiej. Na każdym z odlewów znajdować się będzie charakterystyczny logotyp projektu „Poznańskie legendy”, rysunek związany z opowieścią, której płyta dotyczy oraz kod QR, pozwalający ściągnąć na telefon treść legendy oraz pobrać dodatkowe informacje o miejscu, w którym użytkownik aktualnie się znajduje.

Na podobny pomysł wpadli przed laty dublińczycy i podobne płyty uliczne znajdują się w dublińskim bruku. Nie służą one jednak przypomnieniu irlandzkich legend czy normańskich sag, ale oznaczają miejsca, które w dniu 16 czerwca 1904 roku mijał bohater Ulissesa Jamesa Joyce’a. Dla starszych Dublińczyków wędrowanie tymi „śladami” Leopolda Blooma jest pretekstem do wyjścia z domu, młodsi traktują je jako swoistą grę miejską, a dla turystów każda kolejna odnaleziona płyta jest powodem do wybuchu radości i stanowi pretekst do wykonania kolejnego pamiątkowego selfie. Podobnie będzie na pewno z poznańskimi kamieniami legendarnymi tworzącymi nasz miejski szlak kulturowy. Stolica Wielkopolski ma zresztą doświadczenie umieszczania w nawierzchni ulic pamiątek przeszłości. Zarys niegdysiejszych bram miejskich odtworzony został na ulicy Wielkiej czy Wrocławskiej. Podobnie upamiętnieni zostali mecenasi pomnika gwary poznańskiej, których logotypy odlane w spiżowych kamieniach od lat spoczywają wśród kostek brukowych przy rowerze Starego Marycha.

Poznańskie kamienie legendarne rozrzucone zostaną po starym mieście i okolicach, a żeby ułatwić ich odnalezienie stworzona zostanie specjalna mapa, która – jesteśmy o tym przekonani – stanie się jednym z ulubionych planów zwiedzania Poznania. Pracujemy już także nad antologią poznańskich legend, która stanie się przewodnikiem po naszych niezwykłych i tajemniczych opowieściach, kryjących się za kamiennymi płytami. Najwięcej frajdy sprawi zaś pewnie wszystkim gra miejska, oparta na poznańskich legendach i wiodąca ich poznańskim szlakiem. Planujemy także przygotowanie aplikacji, która będzie ułatwiała poszukiwanie oraz poznawanie poznańskich legend miłośnikom nowoczesnych technologii.

Projekt „Poznańskie legendy – szlak kulturowy” może zostać zrealizowany już w przyszłym roku, bo pomysł ten zgłoszony został do budżetu obywatelskiego. Jesteśmy przekonani, że środki z tego źródła nie powinny służyć wyłącznie budowaniu ścieżek rowerowych, zewnętrznych siłowni, czy poprawie infrastruktury miejskiej. Miasto to bowiem nie tylko ulice, place i budynki, ale także ludzie, ich pamięć, przeszłość oraz opowieści, które kształtują naszą wspólnotę obywatelską mieszkańców, nie ma zaś bardziej wspólnych i wspólnotowych opowieści, niż… legendy.