Sto kobiet na stulecie kobiet: Anna Jantar

Opublikowany w Herstoria warta Poznania, Sto kobiet na stuleci kobiet Tagi ,,

ANNA JANTAR

„Nic nie może przecież wiecznie trwać, za miłość też przyjdzie kiedyś nam zapłacić.”

• ur. 1950 r.-zm. 1980 r.
  • piosenkarka

Pierwszy krok Ania Szmeterling zrobiła w poznańskim mieszkaniu przy ul. Kasprzaka. Kilkanaście lat później, w rozgłośni Polskiego Radia na Berwińskiego, nagrała pierwsze piosenki z zespołami „Polne kwiaty”, a potem „Waganci”. Na szczycie list przebojów pojawiła się jako dwudziestolatka z hitem „Co ja w tobie widziałam” skomponowanym przez Jarosława Kukulskiego, a rok później, w pobliskim kościele św. Anny, powiedziała mu sakramentalne „tak”.

Była szczęśliwą matką i żoną, kolejne jej piosenki stawały się przebojami, koncertowała w kraju i zagranicą, miała miliony wielbicieli. Odczuwała jednak potrzebę radykalnej zmiany, chciała odejść od muzyki popularnej, iść ku muzyce rockowej. Zaczęła występować z „Budką suflera”, nagrała z nimi swój ostatni wielki przebój… „Nic nie może wiecznie trwać”. Wracała z trasy koncertowej po Stanach Zjednoczonych, chciała jak najszybciej zobaczyć się z córeczką, zamieniła się biletami lotniczymi, by szybciej wrócić do kraju. Niestety jej samolot rozbił się 14 marca 1980 roku nad Lasem Kabackim.

Tekst: Paweł Cieliczko
Grafika: Agnieszka Zaprzalska