Sto kobiet na stulecie kobiet: Beata Kolska-Lach

Opublikowany w Herstoria warta Poznania, Sto kobiet na stuleci kobiet Tagi ,,

BEATA KOLSKA-LACH

„Warto uwierzyć w siebie, bo wówczas inni uwierzą w ciebie.”

• ur. 1961 r.
  • psycholożka
  • Komitet Ochrony Praw Dziecka

Mała Beatka chodziła do szkoły w granatowym fartuszku i była wzorową uczennicą. Taką grzeczną dziewczynką, szarą myszką siedzącą w kącie, z zawsze odrobionymi zadaniami, niewierzącą w siebie, posłusznie wykonującą polecenia nauczycieli. Bardzo nie chciała taka być, ale długo nie potrafiła siebie zmienić.

Kiedy dostała się do renomowanego II Liceum Ogólnokształcącego, była przytłoczona ogromem nowej szkoły, jej sławą, nowymi wyzwaniami, czuła się samotna i zagubiona. Jednak, gdy wychowawczyni zapytała, czy ktoś chciałby zostać przewodniczącym klasy, natychmiast podniosła rękę, przełamała swoją nieśmiałość, pokonała strach, postanowiła być inną osobą.

Okazała się wyjątkową przewodniczącą. Jej klasa bardzo szybko stała się świetnie zgranym zespołem przyjaciół, którzy doskonale czuli się w swoim towarzystwie. Lubili wspólnie spędzać czas w szkole, jak również poza nią. Razem wyjeżdżali na weekendy, a nawet na wakacje, wystartowali w konkursie młodzieżowego pisma „Na przełaj” na najbardziej zgraną klasę w Polsce i… zwyciężyli.

Po liceum studiowała psychologię na Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i została psycholożką. Szybko trafiła do Komitet Ochrony Praw Dziecka, przez lata kierowała jego poznańskim oddziałem, bo doskonale wiedziała, że nie każda dziewczynka i chłopiec znajdzie w sobie tyle odwagi, co ona, żeby podnieść rękę czy zrobić pierwszy krok, ku lepszemu życiu, jakiego pragnie i które jest w jego zasięgu.

Tekst: Paweł Cieliczko
Grafika: Agnieszka Zaprzalska