Sto kobiet na stulecie kobiet: Dobrawa Przemyślidka

DOBRAWA PRZEMYŚLIDKA

• ur. 930-zm. 977
  • chrystianizatorka
  • „Czasem grzeszne drogi wiodą do świętości.”

Dobrawa, żona Mieszka I, a matka Bolesława Chrobrego i Sygrydy Dumnej, cieszy się w Polsce wielką sympatią i trudno znaleźć o niej jakieś negatywne uwagi. Nie było tak jednak zawsze, bo już w średniowieczu ogromne kontrowersje budził sposób w jaki nakłoniła swojego pogańskiego męża do przyjęcia chrztu.

Gall Anonim wystawił matce-założycielce chrześcijańskiej dynastii polskiej istną laurkę. Jej sława dotrzeć miała do Mieszka, a gdy ten wysłał po nią swatów, swoją decyzję uwarunkowała od porzucenia przez władcę życia w rozpuście, ochrzczenia się i przyjęcia sakramentów. Okazała się kobietą tak godną pożądania, że Mieszko spełnił jej warunki, a Polska przyjęła chrześcijaństwo. Odmienną opinię o Dąbrówce miał czeski kronikarz Kosmas, który uważał ją za kobietę bezwstydną i rozwiązłą, która dopuściła się ciężkich grzechów, by poślubić Mieszka.

Najciekawszą jej biografię pozostawił jednak niemiecki kronikarz Thietmar, który już samo jej imię Dobrawa, wyjaśniał tym, że była osobą dobrą. Przyznał, że niektóre jej działania mogą wydawać się grzeszne, ale pamiętać należy, że zawsze podejmowane były z dobrą intencją i prowadzić miały do nawrócenia władcy oraz jego państwa. Dla zrealizowania tak zbożnego celu można zaś pozwolić sobie na tak ciężkie grzechy jak spożywanie mięsa podczas postu, czy zaspokajanie trzech żądz zepsutego świata.

Dzisiaj widać wyraźnie, że Dobrawa została całkowicie rozgrzeszona z wszelkich grzechów, bo ostatecznie doprowadziły one do świetnego, czy może nawet świętego finału. Czeska księżniczka mogłaby być osobistą patronką dla licznych kobiet, zwłaszcza tych w związkach małżeńskich, które doskonale wiedzą, że cel uświęca środki.

Tekst: Paweł Cieliczko
Grafika: Agnieszka Zaprzalska