Tablica Czerwca ’56 przed bramą główna HCP

Opublikowany w Pomniki Czerwca 1956, Pomniki Poznania Tagi ,,

Kolejny obelisk upamiętniający wydarzenia Poznańskiego Czerwca znajduje się przy bramie głównej zakładów HCP, przy ul. 28 Czerwca 1956 roku, z której wyruszyła wielka robotnicza demonstracja. Jej początek zanotował poeta Ludwik Grygiel w swym wierszu „O prawo do ludzkiej godności”:

28 czerwca 1956 roku o godzinie 6.15

zawyła fabryczna syrena

– potomkowie walecznej husarii

czekali w zwartym ordynku .

Nagle załopotali

– silnymi skrzydłami buntu

– o prawo do ludzkiej godności

– wolność i chleb

Szum protestu z Zakładów Hipolita Cegielskiego

otworzył bramy zniewolenia

i dotarł do wszystkich zakątków

Grodu Przemysława.

1. Tablica Czerwca ’56 przed bramą główna HCP

Na upamiętniającej to wydarzenie brązowej tablicy umieszczonej na granitowym cokole znajduje się napis akcentujący wagę wystąpienia poznańskich robotników:

STĄD UPOMNIANO SIĘ PO RAZ PIERWSZY

O PRAWO DO LUDZKIEJ GODNOŚCI

W 25-TĄ ROCZNICĘ

WYDARZEŃ CZERWCOWYCH 1956

CEGIELSZCZACY 28 VI 1981

Tablica zaprojektowana została – podobnie jak ta umieszczona przed Fabryką Lokomotyw i Wagonów – przez prof. Jerzego Petruka. W bardzo podobny sposób na obu rozwiązana została kwestia zwieńczenia, w którym znajduje się kwadratowy medalion z godłem państwowym z czasów PRL – orłem bez korony. Dół tablicy zamyka drugi kwadratowy medalion, którym tym razem nie ma stylizowanego krzyża, ale znak HCP.

2. Brama główna HCP

Obie tablice poświęcone zostały późnym popołudniem 27 czerwca 1981 roku przez metropolitę krakowskiego kardynała Franciszka Macharskiego podczas mszy świętej odbywającej się na rozległym placu u zbiegu ul. Hetmańskiej i ul. 28 Czerwca (która niewiele wcześniej otrzymała tę nową nazwę, detronizując dotychczasowego patrona – Feliksa Dzierżyńskiego).

3. Tablica upamiętniająca 10. rocznicę powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”

4. Tablica upamiętniająca 10. rocznicę powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”

Kilka metrów za tablicą Czerwca ’56 znajduje się druga tablica, upamiętniająca 10. rocznicę powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”, która umieszczona tam została w 1990 roku; jej kształt nawiązuje do tablicy czerwcowej – charakterystycznym zwieńczeniem jest kwadratowy medalion z orłem (tym razem jest to jednak orzeł w koronie).

Paweł Cieliczko

Polub nas na facebooku :

www.facebook.com/PomnikiPoznania
www.facebook.com/SladamiPoznanskiegoCzerwca

Bibliografia:

1. Ludwik Grygiel, O prawo do ludzkiej wolności, [w:] Czarny Czwartek. Wiersze o poznańskim Czerwcu ’56, wybór i wstęp Stefan Drajewski, Poznań 2006, s. 119.
  2. Jarosław Mulczyński, Historia pisana na murach. Tablice pamiątkowe w Poznaniu po 1945 roku, „Kronika Miasta Poznania, 2001, 2, s. 264.
  3. Zbysław Wojtkowiak, Napisy pamiątkowe miasta Poznania, Poznań 2004, s. 18.

Fotografia:

1. Justyna „justisza” Szadkowska.