Ulice Kobiet: Bibianna Moraczewska

Opublikowany w Herstoria warta Poznania, Ulice kobiet Tagi ,,,

BIBIANNA MORACZEWSKA — pisarka, publicystka i emancypantka:

• urodziła się w roku 1811 roku w Zielątkowie jako córka ziemianina Tomasza i Józefy z domu Kierska. W rodzinnej miejscowości spędziła dzieciństwo i młodość
  • jej dom był najsłynniejszym salonem kulturalnym i literackim Poznania lat 40. XIX wieku, był miejscem spotkań pisarzy, malarzy, profesorów, działaczy politycznych, konspiratorów i spiskowców
  • prowadziła działalność konspiracyjną przeciwko pruskiej władzy – przemycała do Królestwa Polskiego bibułę, magazynowała we własnym mieszkaniu tysiące egzemplarzy wydawnictw emigracyjnych, utrzymywała regularne kontakty z politycznymi emisariuszami, a także publikowała własne artykuły w emigracyjnej prasie
  • podczas powstania styczniowego działała w utworzonym przez Sczaniecką, Komitecie Niewiast Wielkopolskich, niosącym sanitarną rannym powstańcom
  • spod jej pióra wyszły dwie książki historyczne adresowane do szerokiego grona czytelników: Co się stało w Polsce od pierwszego rozbioru aż do końca wojen za cesarza Napoleona (1850) i Co się działo w Polsce od samego początku aż do pierwszego rozbioru kraju (1852); opowiastki historyczne takie jak Przygody z życia gen. Madalińskiego (1850), Ojciec Cyryl profosem (1844) oraz bardzo popularnej wówczas powieści opartej na wątkach biograficznych Dwaj bracia rodzeni (1859)
  • była aktywną emancypantką, która pragnęła, by kobiety stały się pełnoprawnymi obywatelkami ‒ dążyła do tego, organizując i czynnie wspierając Towarzystwo Pomocy Naukowej dla Dziewcząt, była zaangażowana w prace Koła Pań Wielkopolskich, a także Komitetu Pomnikowego czy Banku Ziemskiego
  • zmarła 6 października 1877 roku w Zielątkowie pod Obornikami

Upamiętnia ją Kolektyw Aleje Bibianny organizujący spacery po Poznaniu ulicami związanymi z historią kobiet.

Ulica imienia Bibianny Moraczewskiej znajduje się w dzielnicy Podolany w kierunku na Oborniki i Zielątkowo.

Swój obecny patronat otrzymała w 1973 roku.

Jej długość wynosi 107 metrów.

Portret: Agnieszka Zaprzalska