Ulice kobiet

Opublikowany w Herstoria warta Poznania, Kobiety na cokołach Tagi ,,

ANTONINA KAWECKA — polska śpiewaczka operowa i pedagożka.

Urodziła się 16 stycznia 1923 w Warszawie. W 1941 roku wstąpiła do tajnego Konserwatorium Warszawskiego. Przez 4 lata pobierała nauki od najwybitniejszych pedagogów: Stanisława Kazury, Adama Didura, Stefana Beliny-Skupiewskiego i Józefa Wolińskiego. Początkowo śpiewała mezzosopranem, potem sopranem dramatycznym.

W 1945 roku zadebiutowała na deskach Opery Śląskiej w Bytomiu, wcielając się w rolę Loli w operze „Rycerskość wieśniacza” autorstwa Piętro Mascagniego. Przez kolejne dwa sezony odgrywała różne postaci, w tym Zofię w „Halce” Stanisława Moniuszki, Suzuki w operze „Madame Butterfly” Giacomo Pucciniego oraz Mercedes z opery „Carmen” Georges’a Bizeta.

Od 1947 roku występowała jako solistka w Państwowej Operze Poznańskiej — w solowym debiucie zaśpiewała partię Amneris w operze „Aida” autorstwa Giuseppe Verdiego. W trakcie ponad 30-letniej pracy na deskach Teatru Wielkiego stworzyła liczne sceniczne kreacje, za które była często nagradzana i wysoko ceniona przez krytyków.

Jedno z jej najsłynniejszych wystąpień miało miejsce 22 stycznia 1950 roku podczas spektaklu „Halka”, wystawianego z okazji 30. jubileuszu Opery Poznańskiej. Tym razem Kawecka zaśpiewała tytułową partię. 15 grudnia 1968 roku wcieliła się w rolę Izoldy w spektaklu „Tristan i Izolda”, co również spotkało się z ogromnym uznaniem publiczności.

Kawecka była popularna za granicą — występowała na wielu światowych scenach m.in. w Chinach, byłym ZSRR, Rumunii, na Węgrzech, w Bułgarii, w byłej Jugosławii i Czechosłowacji oraz w Stanach Zjednoczonych. Nagrała sporo wykonań dla Polskiego Radia, w swoim dorobku artystycznym posiada kilka płyt.

Od 1971 roku nauczała w Państwowej Wyższej Szkole Muzycznej w Poznaniu — wykształciła wielu zdolnych śpiewaków m.in. Marka Torzewskiego (tenor), Wojciecha Drabowicza (baryton) i Barbarę Mądrą (sopran).

Zmarła 5 października 1996 roku w Poznaniu. Została pochowana w Alei Zasłużonych Cmentarza Komunalnego na Junikowie.

Skwer im. Antoniny Kaweckiej znajduje się Starym Mieście.

Swój obecny patronat otrzymał decyzją miejskich radnych 23 stycznia 2018 roku.

Portret: Agnieszka Zaprzalska