Wizyta Ferdynanda Focha w Poznaniu

Opublikowany w Kochamy Poznań Tagi ,,

7 maja 1923 roku o godz. 7.30 do Poznania przybył Ferdynand Foch – marszałek Francji, Wielkiej Brytanii i Polski, jeden z czołowych francuskich dowódców z okresu I wojny światowej, naczelny wódz Sił Sprzymierzonych i przewodniczącym Rady Wojennej Sił Sprzymierzonych. Był jednym z sygnatariuszy rozejmu w Compiègne 11 listopada 1918 roku. Marszałek Foch został zapamiętany również za przyjacielską postawę wobec Polski.

Poznań był jednym z miast, w których Marszałek odbył wizytę w trakcie swojej służbowej podróży po Polsce w 1923 roku.

1. Marszałek Ferdynand Foch na dworcu w Poznaniu/ lepszypoznan.pl

Wdzięczność Poznaniaków

Marszałek Francji, Polski i Wielkiej Brytanii Ferdinand Foch, szczególną wdzięczność Poznaniaków zyskał w 1919 roku, kiedy zagroził, że jeśli wojska niemieckie ruszą przeciwko powstańcom wielkopolskim, to armia francuska zaatakuje Niemcy. Groźba podziałała i dzięki temu odwaga powstańców wielkopolskich nie poszła na marne, a dziś możemy się chlubić zwycięskim powstaniem, które stanowi fundament naszej tożsamości.

2. 3 maja 1923 roku, Marszałek Piłsudski w towarzystwie marszałka Focha, przebywającego z wizytą w Warszawie. Pomiędzy dwoma marszałkami widoczny jest adiutant Piłsudskiego, Bolesław Wieniawa-Długoszowski. Fotografię wykonano na Krakowskim Przedmieściu. W tle widoczne, od lewej: kamienica Cechu Rzeźników, Kamienica Heringowska i Hotel de Saxe/ fotopolska.eu

3. 12 maja 1923 , Marszałek Piłsudski i marszałek Francji Ferdynand Foch podczas mszy polowej na krakowskim Rynku. Po mszy marszałek Foch odznaczył grupę polskich oficerów Legią Honorową./ fotopolska.eu

Foch w przestrzeni miejskiej Poznania

W 1929 roku Marszałek Ferdynand Foch został patronem fragmentu ul. Głogowskiej, lecz gdy we wrześniu 1939 roku do Poznania wkroczyli Niemcy, znienawidzony przez nich Foch natychmiast zniknął z ulicznych tabliczek, by powrócić na nie dopiero po wyzwolenia miasta. Obecnością w Poznaniu nie cieszył się jednak  zbyt długo, bo już w 1949 roku znów zniesiony został z ulicznych tablic i zastąpił go inny marszałek, tym razem Polski i Związku Radzieckiego – Konstanty Rokossowski. Dla komunistycznych władz polskich honorowanie nazwą ulicy marszałka imperialistycznej Francji, a do tego jeszcze przyjaciela znienawidzonego marszałka Józefa Piłsudskiego, było niemożliwe do zaakceptowania. W 1989 roku komunizm w Polsce upadł, od tego czasu minęło już 27 lat, a marszałek Ferdinand Foch – najbardziej chyba zasłużony dla Poznania obcokrajowiec – do dziś nie doczekał się „ani uliczki, ani tabliczki”.

Bibliografia:

1. Paweł Cieliczko, Skwer Marszałka Ferdinanda Focha, http://fundacjakochaniapoznania.pl/projekty/w-przestrzeni-miejskiej/foch-na-lazarzu/,
  2. Maciej Brzeziński, Ferdinand Foch w Poznaniu, http://www.miastopoznaj.pl/blogi/pozostale/1414-ferdinand-foch-w-poznaniu

Fotografia:

1. http://www.lepszypoznan.pl/wp-content/uploads/2015/05/5QnpAv.jpg