Zakazana poezja Konrada Doberschuetza

Opublikowany w Kochamy Poznań

W piątek o godz. 19:40 w TVP 3 Poznań w cyklu Zapomniane historie zostanie wyemitowany dokument pt. Zakazana poezja , poświęcony życiu i twórczości  Konrada Doberschuetza.  Bardzo nas cieszy popularyzacja wiedzy o tym bohaterze Poznańskiego Czerwca ’56. Nasza fundacja dąży do tego, by poznanianki i poznaniacy nie zapomnieli o poecie Doberschuetzu.

• W 2018 roku złożyliśmy wniosek o jego upamiętnienie skwerem przy zbiegu ulic 23 Lutego oraz Nowowiejskiego – link do wniosku
  • Ponadto, jego historia została opowiedziana w wydanej przez nas, wspólnie z Wydawnictwo Druga Strona Poznania, książce „Czerwcowe ulice. Ulicznik poznański”.

Zakazana poezja – zwiastun

Zwiastun filmu "Zakazana poezja" o Konradzie Doberschuetzu zapomnianym poznańskim poecie, który za swoje wiersze rok spędził w więzieniu. KD jest autorem jednego z najważniejszych wierszy o Czerwcu '56 "Śpij spokojnie mój mały chłopczyku. Postać odkryta przez dr Piotr Grzelczak z pewnością zasługuje na upamiętnienie w Poznaniu. Udało nam się również dotrzeć do rodziny Doberschuetza.

Opublikowany przez Zapomniane Historie Środa, 16 stycznia 2019

Zachęcamy do oglądania!