Zapraszamy na uroczystą inaugurację skweru Trzech Tramwajarek!

Opublikowany w Kochamy Poznań

W piątek, 23 listopada br. o godz. 13.00 u zbiegu ulic Dąbrowskiego i Kochanowskiego, odbędzie się uroczyste otwarcie skweru Trzech Tramwajarek. Podczas inauguracji zostanie odsłonięta tablica upamiętniająca bohaterskie tramwajarki.

Trzy Tramwajarki, czyli Helena Przybyłek, Maria Kapturska i Stanisława Sobańska, były młodymi, wkraczającymi w dorosłe życie kobietami. 28 czerwca 1956 roku, niosąc biało-czerwony sztandar, szły na czele pochodu, który poprowadziły przez ul. Kochanowskiego przed budynek urzędu bezpieczeństwa. Tam spotkał ich dramat. Nie zginęły, ale ich życie zamieniło się w pasmo cierpień.

Wspólnie z Miejskim Przedsiębiorstwem Komunikacyjnym w Poznaniu postanowiliśmy uhonorować te dzielne uczestniczki i tragiczne ofiary poznańskiego, wolnościowego zrywu. Wydarzenie poprowadzi poznański aktor i dziennikarz, Zbigniew Grochal oraz Katarzyna Cieliczko-Słupianek, prezeska naszej fundacji. Podczas inauguracji przemówienia wygłoszą Zastępca Prezydenta Miasta Poznania Jędrzej Solarski, Prezes MPK Wojciech Tulibacki, a także Jolanta Piechowiak, córka p. Sobańskiej. Skwer zostanie poświęcony  przez ks. kapelana, Eugeniusza Antkowiaka.

Serdecznie zapraszamy!

Więcej informacji na temat inicjatywy znajduje się tutaj:

facebook.com/skwerTrzechTramwajarek

Nowe patronki na mapie Poznania. Powstanie skwer Trzech Tramwajarek!

Media o wydarzeniu:

1. codziennypoznan.pl, NA SKWERZE TRZECH TRAMWAJAREK POJAWI SIĘ PAMIĄTKOWA TABLICA, link
  2. m.transinfo.pl, Poznań będzie miał Skwer Trzech Tramwajarek, link