ul. Jana Matejki 55/2, 60-770 Poznań

Rozśpiewany Tramwaj Mistrza! 100. rocznica przybycia Feliksa Nowowiejskiego do Poznania

Fundacja Kochania Poznania, na zaproszenie Towarzystwa im. Feliksa Nowowiejskiego w Poznaniu, miała przyjemność współtworzyć wydarzenie Rozśpiewany Tramwaj Mistrza. W rolę wirtuoza wcielił się dr Paweł Cieliczko.

30 listopada 2019 roku wzięliśmy udział w przejażdżce Rozśpiewanym Tramwajem Mistrza. W tracie podróży, wspólnie z zaproszonymi chórami, odśpiewaliśmy pieśni Feliksa Nowowiejskiego, zwiedziliśmy Poznań śladami Kompozytora, a także posłuchaliśmy opowieści przewodnika o najważniejszych wydarzeniach i miejscach związanych z mistrzem.

Wśród partnerów współorganizujących akcję „Rozśpiewany Tramwaj Mistrza” znaleźli się także MPK Poznań Sp. z o.o.Klub Miłośników Pojazdów Szynowych w PoznaniuPrzewodnicy PTTK Poznań,Społeczna Jedynka PoznańSzkoła Podstawowa nr 2 w Zalasewie.

Akcja odbyła się w ramach projektu „Nowowiejski w Poznaniu od 100 lat” dzięki dofinansowaniu z budżetu Miasta Poznania #poznanwspiera oraz Województwa Wielkopolskiego.

Diament wśród róż. Poznań. Poznań oczami Feliksa Nowowiejskiego

Premiera produkcji „Diament wśród róż” odbyła się w wydarzenia Rozśpiewany Tramwaj Mistrza w tramwaju kinowym na pl.Wielkopolskim. Film został także opublikowany w serwisie youtube.com na profilu Fundacji – link do filmu.

W produkcji wzięła udział Pani Bogna Nowowiejska-Bielawska – wnuczka mistrza Nowowiejskiego, która opowiedziała o wyjątkowych przedmiotach i wnętrzach znajdujących się w „Willa Wśród Róż” – Salon Muzyczny Feliksa Nowowiejskiego.

Reżyseria: Łukasz Budzyński
Zdjęcia: Justi Szadkowska FotoFace – justisza

W roli Feliksa Nowowiejskiego oraz prowadzącego wystąpił Paweł Cieliczko. W produkcji wzięły udział przedstawicieli Chce się żyć – projekt.