Obchody Poznańskiego Czerwca ’56

W tym miesiącu przypada 63. rocznica Poznańskiego Czerwca ’56, czyli pierwszego masowego wystąpienia robotniczego w historii PRL-u. W programie  oficjalnych obchodów Miasta Poznań pojawiły się wydarzenia upamiętniające bohaterów, szczególnie bliskich naszej fundacji.

Mowa o trzech bohaterskich tramwajarkach (Helenie Przybyłek, Stanisławie Sobańskiej i Marii Kapturskiej) oraz dr Józefie Granatowiczu. Postaci te w ubiegłym roku, na złożone przez nas wnioski, stały się patronami poznańskich skwerów.

21 czerwca o godz. 22:00  na terenie starej zajezdni tramwajowej, przy ul. Gajowej 1, odbędzie się spektakl plenerowy pt. „Trzy Tramwajarki/Czerwiec’56”.

Jak możemy dowiedzieć się z opisu twórców: jest to multimedialne widowisko w konwencji site-specific wykorzystujące miejsce prawdziwych wydarzeń, które twórcy chcą upamiętnić. Będzie to również widowisko interaktywne – widzowie staną się poniekąd jego uczestnikami – w każdej chwili będą w centrum akcji. Spektakl ma zainteresować widzów mało znaną historią osób i miejsc związanych z ważnymi dla Wielkopolan wydarzeniami historycznymi, ale również zachwycić ich zarówno oprawą plastyczną, jak i sztuką akrobacji, tańca, gry aktorskiej i oprawą muzyczną.

Szczegółowe informacje:

• Reżyseria: Janusz Stolarski
  • Projekcje video: Tomasz Jarosz
  • Muzyka: Krzysztof Wiki Nowikow, Wacław z Szamotuł
  • Opracowanie muzyczne: Ewa Jarmołowicz-Nowikow, Agnieszka Kowalczyk, Patryk Lichota,
  • Akrobacje: Tomasz Rodak / Teatr z Głową w Chmurach
  • Opracowanie tekstów: Renata Stolarska / scenariusz na podstawie książki Aleksandra Jana Ziemkowskiego, „Poznański Czerwiec 1956. Relacje uczestników”
  • Kostiumy: Ewa Tetlak
  • W rolach głównych: Jagoda Gruszczyńska, Sylwia Marciniuk, Marta Pautrzak oraz: aktorki Teatru Pod Fontanną, aktorki i aktorzy Teatru z Głową w Chmurach
  • Produkcja: Stowarzyszenie Teatralne ANTRAKT

Projekt dofinansowany ze środków Miasta Poznania.

28 czerwca o godz. 10:30 na terenie skweru im. Trzech Tramwajarek odbędzie się oficjalna ceremonia składania kwiatów. Z kolei kwiaty na skwerze Doktora Józefa Granatowicza zostaną złożone 23 czerwca o godz. 10:30.

Zachęcamy do zapoznania się z całym harmonogramem nadchodzących wydarzeń, dostępnym na stronie  poznan.pl