Pod naszym patronatem: Biegi Nocny śladami powstania wielkopolskiego

Już 16 listopada br. , w trakcie XXXVIII edycji Biegu Nocnego, poznańscy harcerze i harcerki wyruszą śladami powstania wielkopolskiego. W tym roku wydarzenie zostało objęte naszym patronatem.

Bieg Nocny to największa coroczna impreza harcerska, organizowana w Poznaniu nieprzerwanie od 1980 roku. Jest to gra miejska, w której grupy uczestników poruszają się po punktach wyznaczonych w ważnych dla miasta Poznania miejscach. W tym roku wszystkie trasy prowadzą przez miejsca związane z powstaniem wielkopolskim, dzięki czemu uczestnicy imprezy będą mogli poznawać historię związaną z dążeniem Wielkopolan do odzyskania niepodległości.

W każdym z odwiedzanych punktów harcerze i harcerki otrzymują wskazówki dotyczące kolejnych docelowych miejsc ich wyprawy. Zanim jednak dostaną podpowiedź, muszą wykonać wyznaczone zadanie, takie jak rebus, zagadka, czy odszyfrowanie wiadomości. Uczestnicy mają do wyboru trzy trasy biegu; pierwsza trasa piesza jest przeznaczona dla młodzieży w wieku gimnazjalnym, druga trasa pieszo-biegowa oraz trzecia rowerowa przeznaczone są dla harcerzy, którzy ukończyli 16 lat. Wszyscy, którzy dotrą na metę wyścigu, otrzymają ciepły posiłek oraz miejsce, w którym mogą przenocować do porannego ogłoszenia wyników.

Trzymamy kciuki za wszystkich uczestników biegu i życzymy udanej zabawy!

Organizatorem imprezy jest Hufiec Poznań „Siódemka”

Aktualności oraz szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.bieg-nocny.pl, na facebookowym profilmu Bieg nocny

oraz w wydarzeniu Bieg Nocny śladami Powstania Wielkopolskiego