Z życia Fundacji

Fundusz Żelazny

Szanowni Państwo,

rozpoczęliśmy pracę nad tworzeniem finansowego i organizacyjnego zaplecza, wspierającego promocję, edukację, a także budowę świadomości o jednym z najważniejszych zrywów niepodległościowych w historii Polski.

Fundusz Wart Powstania to inwestycja w nowoczesny hołd dla powstania wielkopolskiego, stanowiącego niedościgniony wzór samoorganizacji obywatelskiej.

W ramach funduszu pragniemy wspierać finansowo i organizacyjnie działania związane z poszerzaniem i popularyzowaniem wiedzy o powstaniu wielkopolskim, a także upamiętnianiem tradycji powstania. Działania te w szczególności polegały będą na:

• wspieraniu działalności naukowej dotyczącej historii Powstania Wielkopolskiego,
  • wspieraniu inicjatyw badawczych i wydawniczych, a zwłaszcza publikacji książkowych,
  • wspierania działalności popularyzatorskiej, obejmującej w szczególności publicystykę, konferencje popularnonaukowe, muzealnictwo itp.,
  • podejmowanie i wspieranie inicjatyw o znaczeniu krajowym i regionalnym, które przyczynią się do utrwalenia pamięci Powstania Wielkopolskiego oraz uczczenia jego uczestników,
  • rewitalizacja nagrobków Powstańców Wielkopolskich,
  • regranting – aktywizacja obywateli lub grup społecznych w szeroko pojętym obszarze dot. historii Powstania (np. w kontekście realizacji poprzednich podpunktów).

Fundusz Wart Powstania zorganizowany przy Fundacji Kochania Poznania, będzie posiadał pełną niezależność organizacyjną i finansową, a o jego działaniach decydowały będą trzy ciała kolegialne:

• Rada Mecenasów (Gabinet Funduszu) wskazująca na strategiczne kierunki podejmowanych działań oraz zajmująca się pozyskiwaniem środków do ich realizacji;
  • Rada Naukowa wskazująca kierunki podejmowanych działań naukowych oraz weryfikująca realizowane projekty pod względem ich wartości merytorycznej;
  • Zarząd Funduszu zajmujący się bieżącym zarządzaniem Funduszem, wobec którego funkcje nadzorcze pełniły będą Rada Mecenasów oraz Rada Naukowa.

Zachęcamy do śledzenia rozwoju naszej inicjatywy.

Zespół Fundacji Kochania Poznania

Sfinansowane przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2019-2030

Poznań, Warszawa – wspólna sprawa! Wielkopolanie w Powstaniu Warszawskim

1 sierpnia 2020 roku na dziedzińcu Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego stanęła „Wielkopolska Barykada 1944”. W ten sposób młodzież z naszego regionu oddała hołd wielkopolskim bohaterom Powstania Warszawskiego. Był to finał projektu edukacyjnego, organizowanego przez Fundację Kochania Poznania.

Uczniowie, harcerze oraz rekonstruktorzy historyczni z Wielkopolski przybyli do stolicy specjalnym pociągiem, aby uczcić 76. rocznicę Powstania Warszawskiego.

W ramach żywych lekcji historii na terenie barykady odbywały się liczne pokazy, animacje oraz inscenizacje, ukazujące życie codzienne powstańców. Rekonstruktorzy opowiadali o idei, jaka powiodła młodych ludzi do walki, a także prezentowali uzbrojenie, mundury i ubrania cywilne, jakimi dysponowali powstańcy.

Młodzi do Powstania

Podczas pierwszej edycji projektu młodzież z wielkopolskich szkół wzięła udział w wirtualnych lekcjach historii. Uczniowie otrzymali dostęp do podcastów z serii Rozmowy (nie)autoryzowane, opowiadających biografie czterech wielkopolskich bohaterów powstania:

• Zofii Grodeckiej (ps. Biała Ewa), walczącej w Zgrupowaniu „Żaglowiec” na Żoliborzu,
  • Adama Borysa (ps. Pług), organizatora i dowódcy legendarnego Batalionu „Parasol”,
  • Henryka Czapczyka (ps. Mirski), dowódcy plutonu NSZ im. W. Sikorskiego „Sikora”,
  • dr Józefa Granatowicza, dyrektora powstańczego szpitala Omega przy al. Jerozolimskich.
Okładki podcastów „Rozmowy (nie)autoryzowane”,
link – playlista z podcastami

Nasza fundacja przygotowała dla nich także serię 4 e-booków, zawierających informacje o powstańczych kryptonimach, najważniejszych miejscach, w których rozgrywały się walki, kalendarium oraz opisy broni i maszyn transportowych.

Materiały edukacyjne o powstaniu warszawskim
link – bezpłatne pliki PDF do pobrania

Cyfrowe opowieści #lokalnybohater, reportaże i fotoreportaże

Młodzież szkolna została zaproszona do wzięcia udziału w dwóch konkursach związanych z upamiętnieniem wielkopolskich bohaterów powstania. Zadaniem uczestników pierwszego konkursu było stworzenie profilu na dowolnym portalu społecznościowym oraz regularne publikowanie tam treści, opowiadających o wybranych bohaterach.

Zespoły, których profile były prowadzone najlepiej pod względem merytorycznym, wykazujące się kreatywnością i wiedzą otrzymały atrakcyjne nagrody rzeczowe. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się podczas wydarzenia 1 sierpnia 2020 roku na dziedzińcu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w Warszawie.

Drugi konkurs polegał na tworzeniu reportaży i fotoreportaży z wyprawy do stolicy. Zwycięskie prace cechowały się niezwykłą dojrzałością i bogatym słownictwem. Finał konkursu odbył się podczas wernisażu zdjęć z wyjazdu.

Kolejowa Poczta Specjalna i zestaw pocztowy z bohaterami akcji

Poczta powstańcza to jeden z symboli Powstania Warszawskiego. Przypomnieliśmy o niej edycją okazjonalnego zestawu pocztowego oraz Kolejową Pocztą Specjalną, która wyruszyła z nami do stolicy.

Kolejowa Poczta Specjalna, czyli transport przesyłek oznaczonych okazjonalny stemplem, została dostarczona do Warszwy w eskorcie przedstawicieli Fundacji Kochania Poznania, Fundacji Rysy i Fundacji Instytut Poznański.

Przesyłki odebraliśmy z Urzędu Pocztowego nr 2 w Poznaniu (ul.Głogowska 17) i przetransportowaliśmy do pociągu, który po godz. 6 wyruszył do stolicy. Przed godz. 11:00 przekazaliśmy worek z przesyłkami pracownikom Urzędu Pocztowego Warszawa 1, przy ul. Świętokrzyskiej 31/33.

Aby upamiętnić bohaterów akcji, zaprojektowaliśmy i wydaliśmy 2 arkusze znaczków pocztowych z wizerunkami Zofii Grodeckiej, Adama Borysa, Henryka Czapczyka i dr Józefa Granatowicza.
Na pamiątkę naszych działań powstała także karta pocztowa przedstawiająca pociąg – symbol projektu Wspólna sprawa 1944. Na potrzeby poczty specjalnej wydaliśmy także okolicznościowy stempel, który był dostępny w Urzędzie Pocztowym nr 2 w Poznaniu dla wszystkich chętnych oznakowania nim swoich przesyłek.

Zestaw pocztowy można było nabyć na terenie Wielkopolskiej Barykady 1 sierpnia 2020 r.
Projekt: Magdalena Dezor, rysunki: Agnieszka Zaprzalska

„Wielkopolska Barykada 1944!” została objęta patronatem honorowym:

Patronat medialny nad całym projektem objęła:

Projekt tworzony przez Fundacja Kochania Poznania, finansowany przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020, Ministerstwo Obrony Narodowej w ramach konkursu Wdzięczni Bohaterom – Powstańcom Warszawskim oraz Fundację Grupy PKP.

Zapraszamy do śledzenia naszej strony:

Pamiętamy o powstańcach wielkopolskich— wnioski nazewnicze (styczeń 2020)

Tagi ,,,,

Na początku stycznia 2020 roku złożyliśmy 3 wnioski nazewnicze, upamiętniające bohaterów powstania wielkopolskiego — Józefa Jęczkowiaka, Juliana Lange, Stanisława Nogaja . Zaproponowane przez nas lokalizacje to bezimienne skwery, znajdujące się na Wildzie i św.Łazarzu. Czytaj dalej

Pociąg do wolności na Dzień Niepodległości!

Fundacja Kochania Poznania, Turystyka Kolejowa TurKol.pl, Święty Marcin 19 i Projekt Miś serdecznie zapraszają na nietypowe obchody Święta Niepodległości. W tym roku, aby uczcić rocznicę wyzwolenia Polski po 123 latach zaborów, postanowiliśmy zorganizować wydarzenie, którym w nieco inny sposób przypomnimy o niepodległościowej walce polaków.