"Wielkopolska barykada '44"

1 sierpnia 2020 roku na dziedzińcu Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego stanęła „Wielkopolska Barykada 1944”. W ten sposób młodzież z naszego regionu oddała hołd wielkopolskim bohaterom Powstania Warszawskiego. Był to finał projektu edukacyjnego, organizowanego przez Fundację Kochania Poznania.

Uczniowie, harcerze oraz rekonstruktorzy historyczni z Wielkopolski przybyli do stolicy specjalnym pociągiem, aby uczcić 76. rocznicę Powstania Warszawskiego.

W ramach żywych lekcji historii na terenie barykady odbywały się liczne pokazy, animacje oraz inscenizacje, ukazujące życie codzienne powstańców. Rekonstruktorzy opowiadali o idei, jaka powiodła młodych ludzi do walki, a także prezentowali uzbrojenie, mundury i ubrania cywilne, jakimi dysponowali powstańcy.

Młodzi do Powstania

Podczas pierwszej edycji projektu młodzież z wielkopolskich szkół wzięła udział w wirtualnych lekcjach historii. Uczniowie otrzymali dostęp do podcastów z serii Rozmowy (nie)autoryzowane, opowiadających biografie czterech wielkopolskich bohaterów powstania:

• Zofii Grodeckiej (ps. Biała Ewa), walczącej w Zgrupowaniu „Żaglowiec” na Żoliborzu,
  • Adama Borysa (ps. Pług), organizatora i dowódcy legendarnego Batalionu „Parasol”,
  • Henryka Czapczyka (ps. Mirski), dowódcy plutonu NSZ im. W. Sikorskiego „Sikora”,
  • dr Józefa Granatowicza, dyrektora powstańczego szpitala Omega przy al. Jerozolimskich.
Okładki podcastów „Rozmowy (nie)autoryzowane”,
link – playlista z podcastami

Nasza fundacja przygotowała dla nich także serię 4 e-booków, zawierających informacje o powstańczych kryptonimach, najważniejszych miejscach, w których rozgrywały się walki, kalendarium oraz opisy broni i maszyn transportowych.

Materiały edukacyjne o powstaniu warszawskim
link – bezpłatne pliki PDF do pobrania

Cyfrowe opowieści #lokalnybohater, reportaże i fotoreportaże

Młodzież szkolna została zaproszona do wzięcia udziału w dwóch konkursach związanych z upamiętnieniem wielkopolskich bohaterów powstania. Zadaniem uczestników pierwszego konkursu było stworzenie profilu na dowolnym portalu społecznościowym oraz regularne publikowanie tam treści, opowiadających o wybranych bohaterach.

Zespoły, których profile były prowadzone najlepiej pod względem merytorycznym, wykazujące się kreatywnością i wiedzą otrzymały atrakcyjne nagrody rzeczowe. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się podczas wydarzenia 1 sierpnia 2020 roku na dziedzińcu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w Warszawie.

Drugi konkurs polegał na tworzeniu reportaży i fotoreportaży z wyprawy do stolicy. Zwycięskie prace cechowały się niezwykłą dojrzałością i bogatym słownictwem. Finał konkursu odbył się podczas wernisażu zdjęć z wyjazdu.

Kolejowa Poczta Specjalna i zestaw pocztowy z bohaterami akcji

Poczta powstańcza to jeden z symboli Powstania Warszawskiego. Przypomnieliśmy o niej edycją okazjonalnego zestawu pocztowego oraz Kolejową Pocztą Specjalną, która wyruszyła z nami do stolicy.

Kolejowa Poczta Specjalna, czyli transport przesyłek oznaczonych okazjonalny stemplem, została dostarczona do Warszwy w eskorcie przedstawicieli Fundacji Kochania Poznania, Fundacji Rysy i Fundacji Instytut Poznański.

Przesyłki odebraliśmy z Urzędu Pocztowego nr 2 w Poznaniu (ul.Głogowska 17) i przetransportowaliśmy do pociągu, który po godz. 6 wyruszył do stolicy. Przed godz. 11:00 przekazaliśmy worek z przesyłkami pracownikom Urzędu Pocztowego Warszawa 1, przy ul. Świętokrzyskiej 31/33.

Aby upamiętnić bohaterów akcji, zaprojektowaliśmy i wydaliśmy 2 arkusze znaczków pocztowych z wizerunkami Zofii Grodeckiej, Adama Borysa, Henryka Czapczyka i dr Józefa Granatowicza.
Na pamiątkę naszych działań powstała także karta pocztowa przedstawiająca pociąg – symbol projektu Wspólna sprawa 1944. Na potrzeby poczty specjalnej wydaliśmy także okolicznościowy stempel, który był dostępny w Urzędzie Pocztowym nr 2 w Poznaniu dla wszystkich chętnych oznakowania nim swoich przesyłek.

Zestaw pocztowy można było nabyć na terenie Wielkopolskiej Barykady 1 sierpnia 2020 r.
Projekt: Magdalena Dezor, rysunki: Agnieszka Zaprzalska

„Wielkopolska Barykada 1944!” została objęta patronatem honorowym:

Patronat medialny nad całym projektem objęła:

Projekt tworzony przez Fundacja Kochania Poznania, finansowany przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020, Ministerstwo Obrony Narodowej w ramach konkursu Wdzięczni Bohaterom – Powstańcom Warszawskim oraz Fundację Grupy PKP.

Zapraszamy do śledzenia naszej strony: