Agnieszka Zaprzalska

Absolwentka Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu, który ukończyła z wyróżnieniem w 2011 roku na wydziale Edukacji Artystycznej w Zakresie Sztuk Plastycznej. Nominowana do konkursu na najlepszy dyplom roku (konkurs im. Marii Dokowicz). Po studiach rozpoczęła pracę w X pracowni rzeźby prof. Andrzeja Banachowicza na macierzystej uczelni i w Muzeum Narodowym w Poznaniu współprowadząc Minikurs rysunku i malarstwa adresowany do osób dorosłych. Ponadto od kilku lat zajmuje się aranżacją wystaw (współpraca z Biblioteką Raczyńskich), prowadzi warsztaty twórcze z dziećmi i młodzieżą, a także jest autorką licznych ilustracji (m.in. do Poznański przewodnik literacki (Media Rodzina, Poznań 2013), jak również wielu portali internetowych, np. miastopoznaj.pl czy epoznan.pl). W swojej twórczości artystycznej zajmuje się tkaninami wielkoformatowymi, rysunkiem i rzeźbą, tworząc niejednokrotnie cykle prac poświęconych wybranej problematyce.