Tomasz Koryl

Tomasz Koryl to pełen pasji samouk, od wielu lat animator lokalnego życia fotograficznego, założyciel Grupy Fotograficznej KGP – Kaźmierska Grupa Plenerowa, współtwórca i redaktor naczelny „Polskiej Agencji Fotograficznej TERYTORIUM”. Od wielu lat prowadzi zajęcia fotograficzne w Szamotulskim Ośrodku Kultury. Jego pierwszą fotograficzna działalnością była Grupa Fotograficzna założona w Kaźmierzu wśród lokalnych pasjonatów fotografii. Członkowie grupy dokumentowali wydarzenia, ludzi i krajobrazy powiatu szamotulskiego. To właśnie w Kaźmierzu w 2009 odbył się pierwszy Ogólnoświatowy Plener Fotograficzny – Worldwide Photo Walk. W kolejnych latach pleneru odbywały się m.in. w Szamotułach, Pniewach, Wronkach, Obornikach, Sierakowie, Czarnkowie. Członkowie założonej przrez niego Sekcji i Klubu Fotograficznego, zdobywali wiele nagród i wyróżnień w konkursach fotograficznych.

Tomasz Koryl jest również autorem zdjęć wykorzystywanych w publikacjach medialnych, np. Poznański przewodnik literacki (Media Rodzina, Poznań 2013), Opracowania na temat Powiatu Szamotulskiego, magazyn „Puls Poznania”, oraz na stronach internetowych www.fontannypoznania.pl, www.pomnikipoznania.pl i wiele innych.