Rozśpiewany Tramwaj Mistrza! 100. rocznica przybycia Feliksa Nowowiejskiego do Poznania

Opublikowany w Z życia Fundacji Tagi ,,

Fundacja Kochania Poznania, na zaproszenie Towarzystwa im. Feliksa Nowowiejskiego w Poznaniu, miała przyjemność współtworzyć wydarzenie Rozśpiewany Tramwaj Mistrza. W rolę wirtuoza wcielił się dr Paweł Cieliczko.

30 listopada 2019 roku wzięliśmy udział w przejażdżce Rozśpiewanym Tramwajem Mistrza. W tracie podróży, wspólnie z zaproszonymi chórami, odśpiewaliśmy pieśni Feliksa Nowowiejskiego, zwiedziliśmy Poznań śladami Kompozytora, a także posłuchaliśmy opowieści przewodnika o najważniejszych wydarzeniach i miejscach związanych z mistrzem.

Wśród partnerów współorganizujących akcję „Rozśpiewany Tramwaj Mistrza” znaleźli się także MPK Poznań Sp. z o.o., Klub Miłośników Pojazdów Szynowych w Poznaniu, Przewodnicy PTTK Poznań,Społeczna Jedynka Poznań, Szkoła Podstawowa nr 2 w Zalasewie.

Akcja odbyła się w ramach projektu „Nowowiejski w Poznaniu od 100 lat” dzięki dofinansowaniu z budżetu Miasta Poznania #poznanwspiera oraz Województwa Wielkopolskiego.

Fot. Justyna Szadkowska

Diament wśród róż. Poznań. Poznań oczami Feliksa Nowowiejskiego

Fundacja Kochania Poznania przygotowała film, ukazujący Poznań oczami kompozytora.

Fot. Justyna Szadkowska

Premiera produkcji „Diament wśród róż” odbyła się w wydarzenia Rozśpiewany Tramwaj Mistrza w tramwaju kinowym na pl.Wielkopolskim. Film został także opublikowany w serwisie youtube.com na profilu Fundacji – link do filmu

W produkcji wzięła udział Pani Bogna Nowowiejska-Bielawska – wnuczka mistrza Nowowiejskiego, która opowiedziała o wyjątkowych przedmiotach i wnętrzach znajdujących się w „Willa Wśród Róż” – Salon Muzyczny Feliksa Nowowiejskiego.

Reżyseria: Łukasz Budzyński
Zdjęcia: Justi Szadkowska FotoFace – justisza

W roli Feliksa Nowowiejskiego oraz prowadzącego wystąpił Paweł Cieliczko. W produkcji wzięły udział przedstawicieli Chce się żyć – projekt.