Ulice Kobiet: Ida Fink

Opublikowany w Herstoria warta Poznania, Ulice kobiet Tagi ,,,,

IDA FINK — izraelska pisarka pisząca po polsku.

Urodziła się 1 listopada 1921 roku w Zbarażu na terenie ówczesnej II Rzeczypospolitej (dzisiejsza Ukraina) w rodzinie żydowskiej. Jej ojciec był lekarzem, natomiast matka nauczycielką. Studiowała muzykę w Konserwatorium Polskiego Towarzystwa Muzycznego we Lwowie.

Po ataku III Rzeszy na Związek Radziecki w 1941 roku, trafiła wraz z rodzicami i siostrą do zbaraskiego getta. W 1942 roku uciekła razem z siostrą i do wyzwolenia ukrywała się po aryjskiej stronie. Po zakończeniu II wojny światowej zamieszkała w Polsce, wyszła za mąż i urodziła córkę.

W 1957 roku wyemigrowała do Izraela i zamieszkała w Holonie. Podjęła pracę w bibliotece muzycznej oraz w dziale gromadzenia świadectw Instytutu Jad Waszem w Jerozolimie. Mieszkała z siostrą w RamatAviv (dzielnicy Tel Awiwu).

W 1971 roku zaczęła publikować. Opisywała wyłącznie doświadczenia Holocaustu, które zaprezentowała w zbiorach opowiadań – „Skrawek czasu”, „Podróż”, „Ślady”. Pisała o tym, jak czasy pogardy przeżywali pojedynczy ludzie, jakie obrali strategie oporu, co zostało w ich pamięci, jak o tym mówią. Zgodnie z tytułami utworów są to zaledwie skrawki, ślady przeszłości.

Była członkiem Związku Autorów Piszących po Polsku w Izraelu. Jej utwory tłumaczone były na liczne języki: m.in. angielski, duński, francuski, hebrajski, holenderski, niemiecki, norweski, ukraiński i włoski.

W 1985 roku została uhonorowana holenderską nagrodą literacką im. Anny Frank oraz włoską im. Alberto Moravii, w 1995 roku Nagrodą Jad Waszem, a w 2008 otrzymała Nagrodę Izraela w dziedzinie literatury. Coraz bardziej doceniana jest w Polsce. Jej opowiadanie pt. „Zabawa w klucz” znalazło się w rozszerzonym arkuszu podczas matury z języka polskiego w 2005, natomiast opowiadanie „Przed lustrem” – w 2012. Jej nazwisko znalazło się na ogłoszonej przez National Jewish Book Center w Nowym Jorku liście stu najważniejszych autorów żydowskich.

Zmarła 27 września 2011 roku w Tel Awiwie.

Ulica Idy Fink znajduje się na Strzeszynie Literackim.

Swój obecny patronat otrzymała na mocy uchwały z dnia 10 lipca 2018 roku. Inicjatorem projektu nazewniczego jest Fundacja Kochania Poznania
Portret: Agnieszka Zaprzalska